Nagyvilág

Jól akar viselkedni Észak-Korea

A nagyhatalmak és Észak-Korea megegyeztek abban, hogy az ázsiai kommunista ország eleget tesz a nukleáris leszerelése ellenőrzésére szabott amerikai feltételeknek - jelentették hírügynökségek szombaton.

Egybehangzó hírek szerint az egyezségnek köszönhetően Washington még szombaton bejelenti, hogy törölte Észak-Koreát a nemzetközi terrorizmust támogató államok jegyzékéről.

Eminens diák (Fotó: MTI)

Eminens diák (Fotó: MTI)

A megállapodás értelmében Phenjan lehetővé teszi, hogy külföldi nukleáris szakemberek mintákat vegyenek és vizsgálatokat hajtsanak végre a kelet-ázsiai ország ismert atomlétesítményeiben és eddig eltitkolt nukleáris berendezéseiben.

Megerősítették

Ezen kívül azt is megengedi a szakértőknek, hogy ellenőrizzék: igazat mondott a nukleáris technológia külföldi országoknak történt átadásával, valamint urándúsítási programjával kapcsolatban.

A fenti hírt gyorsan újabb követte: az Egyesült Államok leveszi Észak-Koreát a terrorizmust támogató országok listájáról – jelentette be Sean McCormack, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Észak-Korea elfogadta előzőleg a nukleáris létesítményeinek ellenőrzésére kidolgozott amerikai tervet, és kilátásba helyezte, hogy folytatja nukleáris létesítményeinek működésképtelenné tételét – mondta a szóvivő.

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselő azt is elmondta újságíróknak: Phenjan vállalta, meg fogja engedni, hogy külföldi szakértők mintákat vegyenek és vizsgálatokat végezzenek a távol-keleti kommunista állam összes bejelentett nukleáris létesítményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik