Nagyvilág

Banki kötvényeket vesz a Bush-kormány

Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter bejelentette: a Bush-kormányzat a 700 milliárd dolláros segélycsomag egy részéből pénzintézeti részvények vásárlását tervezi, amire az 1929-es válság óta nem volt példa az Egyesült Államokban.

A hét legfejlettebb ipari ország (G7) pénzügyminisztereinek tanácskozása után tartott péntek esti sajtótájékoztatóján Paulson közölte: a program célja, hogy az állami tőkeinjekciót kiegészítendő felbátorítsa a magántőke növelését a bankokban.

Paulson szerint kulcsfontosságú magánbefektetők-, illetve a társaságok tulajdonában lévő részvények megvásárlása a piacok stabilizálása és a pénzügyi rendszer iránti bizalom helyreállítása érdekében.

Kérdésre válaszolva a pénzügyminiszter leszögezte: a banki részesedések megvásárlása a lehető legkorábban megkezdődik. Paulson arra a kérdésre nem válaszolt, hogy a 700 milliárd dollárból mennyit fordítanak befagyott követelések, illetve részvények megvásárlására.

Európában hevesen bírálták az amerikai szövetségi hatóságokat, amiért hagyták, hogy a Lehman Brothers, a negyedik legnagyobb amerikai befektetési bank szeptember 15-én csődvédelmet kérjen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik