Nagyvilág

Visszavonták az orosz csapatokat

Úgy tűnik, hogy Oroszország eleget tettek a békeszerződésben foglaltaknak és visszavona csapatait a grúz-orosz háború előtt fennálló vonalak mögé – köüzölte a NATO főtitkára. A csapatkivonást az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is megerősítette.

Az orosz lépések ellenére túl korai még arról beszélni, hogy lehet-e NATO-orosz tanácsülés a védelmi miniszterek következő ülésén – mondta Jaap de Hoop Scheffer. A főtitkár szerint még nem lehet visszatérni a korábbi kerékvágásba az Oroszországgal folytatott viszonyban. A budapesti tanácskozáson nem volt szó Grúzia meghívásáról a tagsági akciótervbe – tette hozzá.

Javier Solana uniós főképviselő a az övezetbe küldött EU-megfigyelők jelentéseire hivatkozva erősítette meg az orosz csapatkivonást. Dmitrij Medvegyev orosz elnök és az EU soros elnöki tisztségét betöltő Franciaország államfője, Nicolas Sarkozy tűzszüneti megállapodása értelmében az orosz hadseregnek péntekig kellett kivonnia katonáit az ütközőövezetekből.

Solana értékelésének valamelyest ellentmondott az orosz csapatkivonást a helyszínen ellenőrző Bernard Kouchner francia külügyminiszter, aki pénteken úgy nyilatkozott: az orosz katonák valóban elhagyták az ütközőövezeteket, de Moszkva csak részben tett eleget a csapatkivonást előíró tűzszüneti megállapodás követelményeinek, mert a vitatott kis körzetek ügyét még meg kell tárgyalni. Olyan, a háború előtt grúz fennhatóság alatt álló körzetekről van szó, amelyek a szovjet időkben még Dél-Oszétiához tartoztak, és amelyeket az augusztusi hadműveletekben az oroszok foglaltak vissza az oszétok számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik