Nagyvilág

Levennék Észak-Koreát a terrorlistáról

Az amerikai kormány akár már pénteken leveheti Észak-Koreát a terrorizmust támogató országok feketelistájáról annak érdekében, hogy megmentse az észak-koreai atomprogram felszámolásáról szóló, ismét kudarcba fulladni látszó tárgyalásokat - közölték meg nem nevezett amerikai tisztségviselők helyi idő szerint csütörtökön Washingtonban.

Elmondták, hogy végső döntés még nincs az ügyben, de diplomaták – akiket tájékoztattak erről – úgy nyilatkoztak, mostantól fogva Észak-Koreát próbaképpen bármelyik pillanatban levehetik a külügyminisztérium által vezetett listáról.

Ez attól függ, meg lehet-e állapodni Phenjannal egy olyan tervben, amely a nukleáris programjának elemeiről általa benyújtott lista ellenőrzéséről szól. Akkor tennék vissza Phenjant a listára, ha nem tesz eleget a tervnek.

Áttörés

Az Egyesült Államok és Észak-Korea között létrejött kompromisszumról pénteken a Csoszun Ilbo című dél-koreai újság is beszámolt. A szöuli kormányforrásra hivatkozó cikk szerint az áttörést az észak-koreai atomprogram ügyében illetékes amerikai főtárgyaló, Christopher Hill külügyi államtitkár-helyettes múlt heti phenjani látogatásán sikerült elérni.

Az egyezséget az Egyesült Államok várhatóan akkor jelenti be, amint George Bush amerikai elnök jóváhagyja – írta az újság. A Yonhap dél-koreai hírügynökség forrásmegjelölés nélkül korábban szintén hasonló jelentést tett közzé.

A The Washington Post című amerikai újság csütörtöki számában ugyancsak megszellőztette, hogy a Bush-kormányzat fontolóra vette Észak-Korea átmeneti levételét a feketelistáról.

Kitiltottak

Az áttörésről szóló sajtóértesülések ugyanakkor ellentmondanak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) csütörtöki bejelentésének, miszerint Észak-Korea kitiltotta az atomsorompó-szerződés betiltásán őrködő ENSZ-intézmény ellenőreit jongbjoni nukleáris létesítményeiből, egyszersmind jelezte, hogy a nukleáris berendezések újraindítására készül.

Észak-Korea két hete már kitiltotta a megfigyelőket az atomfegyverprogramja gerincét képező jongbjoni plutóniumfeldolgozó üzemből.

Kísérleti atom

Az intézkedés két évvel azután történt, hogy a világtól elzárkózó, sztálinista vezetésű ázsiai ország kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Az ennek nyomán kezdett lázas válságkezelő diplomáciai tevékenység eredményeként Észak-Korea 2007 februárjában megállapodást kötött öt nagyhatalommal – az Egyesült Államokkal, Kínával, Japánnal, Oroszországgal és Dél-Koreával – atomfegyverprogramjának beszüntetéséről.

A megállapodás teljesítése a múlt hónapban megakadt: Phenjan közölte, hogy újra működőképessé teszi a nagyrészt már leszerelt nukleáris komplexumot, mert az Egyesült Államok az egyezményben foglaltak ellenére nem vette le Észak-Koreát a terrorizmust támogató országok feketelistájáról. A jegyzékről való lekerülés gazdasági és diplomáciai előnyöket jelentene Észak-Koreának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik