Nagyvilág

Szerbia „megbosszulta” Koszovó elismerését

Szerbia távozásra szólította fel Montenegró belgrádi nagykövetét válaszul arra, hogy a montenegrói kormány elismerte Koszovó függetlenségét.

Belgrád megfelelő válaszlépéssel reagált a podgoricai kormánydöntésre, mert a térségbeli országok különleges felelősséggel tartoznak a Balkán békéjének és stabilitásának megőrzése iránt – nyilatkozta a szerb külügyminiszter. Vuk Jeremic szerint a montenegrói döntést még súlyosabbá teszi az a körülmény, hogy az ENSZ Közgyűlése Belgrád kérésére előző nap többséget élvező határozattal úgy döntött, hogy kikéri a hágai Nemzetközi Bíróság (az ENSZ egyik fő szerve) állásfoglalását az albán többségű Koszovó Szerbiából való egyoldalú kiszakadásáról. Belgrád korábban azt remélte, hogy ez megakaszthatja Koszovó nemzetközi elismerésének folyamatát.

Podgorica azon országok nyomására cselekedett, amelyeknek Koszovóval kapcsolatos elképzelései vereséget szenvedtek az ENSZ Közgyűlésében – mondta Jeremic. A külügyminiszter ezzel vélhetően az Egyesült Államokra célzott, amely már korábban elismerte Koszovót.

Milan Rocen montenegrói külügyminiszter csütörtök este jelentette be az egykori dél-szerbiai tartomány elismerését. Szavai szerint Podgorica egy másik volt jugoszláv tagköztársasággal, Macedóniával egyeztetve cselekedett. A macedón parlament csütörtökön rendkívüli ülésen vitatta meg a koszovói függetlenség elismerését, s valószínűleg a montenegrói kormányéhoz hasonló elhatározásra jut.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik