Nagyvilág

Lezuhant egy repülőgép Nepálban

Lezuhant szerdán Nepálban a Yeti Airlines helyi privát légitársaság egy kisrepülőgépe, a fedélzetén tartózkodók közül tizennyolcan meghaltak, köztük német és ausztrál turisták - közölték hivatalos források.

A Twin Okker típusú gép a nepáli fővárosból, Katmanduból indult Luklába, de leszállás közben ködös időben nekirohant a luklai repülőtér kerítésének. A külföldi halottak között tizenkét német és két ausztrál állampolgár van. (Korábbi jelentések nem két ausztrál, hanem két svájci állampolgárról szóltak.) A szerencsétlenséget csak egy nepáli utas élte túl, négy honfitársa meghalt – mondta a luklai repülőtér egyik tisztségviselője.

Egy helyszínen tartózkodó nepáli újságíró szerint a repülőgép nem sokkal azután kigyulladt, hogy a szűk leszállópályára zuhant, és a katasztrófavédelmi egységek csak a tűz kitörése után körülbelül két órával érkeztek meg.

A nepáli fővárostól 140 kilométerre északkeletre lévő Luklát a Mount Everest (Csomolungma) kapujának tartják, 2757 méter magasan fekvő repülőterén megfordul sok hegymászó, aki innen indul a föld legmagasabb hegycsúcsának meghódítására. A légikikötőt Sir Edmund Hillary új-zélandi hegymászó és sarkkutató építtette az 1960-as években, hogy megkönnyítse a himalájai expedíciókat. Hillary jutott fel elsőként 1953-ban a nepáli Tenzing Norgay hegyi vezetővel a 8848 méter magas Mount Everestre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik