Nagyvilág

Az MKP feljelenti Ján Slotát

Nemzetgyalázás és gyűlöletkeltő uszítás miatt a Magyar Koalíció Pártja (MKP) feljelenti a pozsonyi kormányhoz tartozó Ján Slotát, a Szlovák nemzeti Párt (SNS) elnökét, akit akár három évre is ítélhet a bíróság.

Csáky Pál, az MKP elnöke a párt elnökségének döntését indokolva közölte: mindaz, ami az utóbbi hetekben történik, s ahogy az megtörténik, nyilvánvalóan tűrhetetlen. Azt, hogy jogi úton, törvényes eszközökkel próbálunk elégtételt venni, “a demokrácia védelmére rendszeresített intézményrendszer és az emberi méltóság megőrizhetőségének érdekében vagyunk kénytelenek megtenni” – fogalmazott az MKP elnöke.

Veszélyes lett a magyarellenesség

Ján Slota vasárnap Hitlerhez hasonlította és “nyomorult” asszonynak nevezte Göncz Kingát, a magyar diplomácia vezetőjét. A nacionalista szlovák pártvezető Szlovákia 1993-as önállósulása óta nem fékezi magát, s miután 2006 nyarán Robert Fico kormányában ismét kormányzati szerephez jutott, a magyarellenes nemzetgyalázás minden lehetséges módját bevetette pártja népszerűségének fokozása érdekében – mutatnak rá megfigyelők.

Megfigyelők szerint “fáradozása” nem volt hiábavaló: a Szlovákiában kialakuló magyarellenes közhangulat veszélyesre fordult, amit feltehetően most már Robert Fico is érzékel, de eddig semmit sem tett ellene. Slota újabb vasárnapi kirohanását követően a miniszterelnök először határolódott el Slotától. Politikai elemzők szerint ez azonban csak amolyan “formális, langyos” elhatárolódás volt. Az élesebben fogalmazó sajtó szerint betelt a pohár, “elég volt Slotából”.

„Alaptalan, egyszersmind tarthatatlan”

“Ez a személyem és minden magyar ellen irányuló szenvedélyes gyűlöletáradat alaptalan, egyszersmind tarthatatlan. Az MKP-nak semmi oka nincs bármit is változtatni politikáján” – fogalmazott Csáky és megerősítette: pártja egyetlen képviselője sem hajlandó részt venni a szlovák parlament Slotáék által kezdeményezett “elszámoltatásán”, ahol azt akarják számon kérni rajtuk, hogy miért vettek részt a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMAT) legutóbbi találkozóján Budapesten.

“A KMAT minden további ülésén ott leszünk, és mint ahogy eddig is tettük, az európai normákhoz, nemkülönben a szlovák jogrendhez igazodó módon veszünk majd részt a Szili Katalin magyar házelnök által létrehozott testület munkájában” – mondta az MTI-nek Csáky. Ismét hangsúlyozta: tarthatatlan, hogy az európai támogatások elosztásakor kiéheztessék a magyar iskolákat, és hogy a vidékfejlesztés gyakorlatában a vegyesen lakott területeket diszkriminálják.

Visszaküldik a tankönyveket

A rövid keddi sajtótájékoztatón bejelentették: az MKP a továbbiakban se nyugszik bele, hogy a magyar nyelv rendszerébe, hagyományaiba, helyesírásába, stilisztikai szabályaiba példátlan durvasággal beavatkozzanak. Megengedhetetlen, hogy a szlovákiai helységneveket és földrajzi jelöléseket csakis szlovákul illesszék be a magyar iskolások tankönyveibe, mint azt a minap a negyedik osztályosoknak szánt honismereti tankönyvvel megtették.

A tankönyvet egyébként a magyar szülők és pedagógusok szerdán postázzák és visszaküldik a tárcának. Az MKP pedig már a következő parlamenti ülésen beterjeszti az oktatási törvény módosítását célzó indítványát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik