Nagyvilág

Alelnöki bakiparádé az USA-ban

Palin kormányzó asszony különösen népszerű mostanában a videomegosztó portálok oldalain. A republikánus alelnökjelölt alig egy hónapja került a nagyobb nyilvánosság elé. Palin bakijai, múltbeli videoszereplései örömmel tölthetik el a demokrata kampánystáb tagjait, akik nyilván amúgy is komoly energiát fektetnek hasonló felvételek előkerítésébe.

A legutóbb nagy vihart kavart interjúban Katie Couric, a CBS riportere és műsorvezetője faggatja Mrs. Palint arról, mégis milyen újságokból tájékozódik alelnöki kampánya során. A republikánus politikus rendkívül tájékozott lehet, ugyanis először csak azt állítja, hogy nagyrészüket olvassa, ezzel is kifejezve tiszteletét és háláját a sajtó felé. Mikor a riporternő mégis konkrét példákra kíváncsi, Palin habozás nélkül rávágja, hogy mindet.

Egy másik interjúban Palin Pakisztánnal kapcsolatos véleményére kérdez rá Kate Couric riporternő, mivel Palin úgy nyilatkozott, az Egyesült Államoknak támadást kell mérnie a Pakisztán nyugati határán aktív terrorista sejtekre. A stúdióban Palin mellett ott ül McCain is, rossz nyelvek szerint azért, mert egyedül már nem merik kamera elé engedni az alelnökjelöltet. A műsorvezető felhívja rá a figyelmet, hogy ez a vélemény egybevág Obama demokrata elnökjelöltével és ellentétes azzal, amit McCain tanácsolt. A riporternő furcsállja az ellentmondást és rákérdez McCainnél, hogy ez mégis hogyan lehet. Az elnökjelölt higgadtan próbálja menteni a helyzetet, de egyben ki is oktatja Couricot.

Az elszólások és bakik mellett előlkerülnek szép pillanatok is a múltból. Az 1984-ben készült felvételen McCain alelnökjelöltje szépségversenyen mutogatja bájait, mialatt a konferanszié beszámol Palin tanulmányi- és sporteredményeiről, valamint televíziós ambícióiról. Palin a versenyen elnyerte egyébként a Miss Wasilla címet.




A szolidabb videók mellett azonban felkerült olyan felvétel is, ahol Palin asszonyt éppen egy boszorkányűző pap áldja meg. Thomas Muthee, kenyai származású tiszteletes többek között politikai sikereket is kér a teremtőtől Sarah Palin fejére, a kampányához, melyet Jézus nevében folytat. A Hit Szavának Úttörője egyház vezetője kijelenti, hogy minden boszorkányüldözési módszer Jézus nevében folytatandó. A felvétel mindössze hároméves, 2005. október 16-án készült, amikor Palin már Alaszka kormányzója működött.

A sok elszólás miatt a McCain-kampánystáb is lépni kényszerült. A hétfői ENSZ-közgyűlés során a Hamid Karzai afgán elnök és Palin közötti megbeszélésre nem akartak beengedni csak operatőröket, feltehetőleg azért, nehogy Palin az alatt a pár perc alatt is elszólja magát. Ez azonban már sok volt a média képviselőinek és a tv-hálózatok bojkottal fenyegették a McCain-kampányt arra az esetre, ha nem engednek be szerkesztői feladatokat is ellátó újságírót a találkozóra, így végül bemehetett a CNN egyik producere – írja a campaignfinish blog szerzője.

Egy kis melléfogásért azonban Joe Bidennek sem kell messzire mennie. A demokrata alelnökjelölt mindig is híres volt elszólásairól. Például az amerikai hitelválsággal kapcsolatban egy interjúban feltett kérdésre elejtette, hogy az 1929-es tőzsdeválság idején Rooseveltnek is volt bátorsága kiállni a tévéképernyők elé. (Ez igen érdekes lett volna, mivel mindössze két évvel korábban, 1927-ben került sor az első, nagy távolságra vezetéken továbbított televíziós adásra. Plusz Rooseveltet 1933-ben választották elnökké.)

A múlt hónapban, pedig megjegyezte, hogy szerinte Clinton jobb választás lett volna alelnökjelöltnek. „Hillary alkalmas, talán nálam is alkalmasabb lett volna ennek a posztnak a betöltésére. Őszintén szólva úgy gondolom, jobb választás lett volna, mint jómagam” – szerénykedett Biden, ezzel is alátámasztva azt a republikánus vádat Obamával szemben, hogy személyi kérdésekben sem elég tapasztalt.

A Missouri állambeli Columbiában egy mozgássérült szenátor, Chuck Graham napját keserítette meg Joe Biden. „Chuck, állj fel, hogy mindenki jól lásson!”, majd mikor észrevette, hogy hibázott, korrigálta magát, „Ó, Istenem, miről is beszélek”.

Az indián közösség is megkapta már a magáét Bidentől. Egy alkalommal megjegyezte, nem árt, ha az ember rendelkezik enyhe indián akcentussal, ha be akar menni egy Donkin Donutsba vagy bármilyen üzletbe Delaware államban. Persze nevezte már felettesét Barack Amerikának, a republikánus elnökjelöltet Georgenak (utólag ezt freudi elszólásnak titulálta), a jövőbeni elnöki politikáról nyilatkozva pedig Biden-adminisztrációról beszélt Obama-Biden helyett. Ennek korrekciója során azonban viccesen megjegyezte, ez már nem freudi elszólás volt.



Mind McCain, mind Obama meg vannak áldva tehát alelnökjelöltjeikkel, ugyanakkor Obama még mindig jobban áll. Biden elszólásai ugyan sokszor szerencsétlenek, néha sértőek, de a demokrata jelölt mögött évtizedes kül- és nagypolitikai tapasztalat áll, amíg Palin alig két éve lett Alaszka kormányzója. Előtte mindössze egy kisváros polgármestere volt. Bakijai mögött túlnyomórészt felkészületlenség vagy a hozzáértés teljes hiánya áll, legalábbis a nyilatkozatokból ez jön le.

Persze az amerikai politika történetében valószínűleg hosszú ideig a jelenlegi elnök fogja vinni a pálmát, ha a bakik, mellébeszélések, elszólások számát nézzük. George Bush-hoz képest Biden és Palin is kispályás versenyzők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik