Nagyvilág

Elszaladt a ló a koszovói politikusokkal

Értelmetlen pazarlásnak nevezte a koszovói kormányfő hétfőn azt a döntést, hogy minden parlamenti képviselő szolgálati gépkocsit kapjon a volt szerb tartományban.

A függetlenségét egyoldalúan kikiáltó – az EU-tagállamok többsége, valamint az Egyesült Államok által elismert – Koszovó parlamentjének 120, kizárólag albán tagja van. A törvényhozók közül hiányoznak az albán irányításnak ellenszegülő, a lakosság több mint tíz százalékát kitevő szerbek képviselői.

A pristinai kormány számára elfogadhatatlan, hogy a legfőbb törvényhozó testület elnökségének döntése értelmében a parlament minden tagjának szolgálati gépkocsit vásároljanak – jelentette ki Hasim Thaci, kizárólag e döntés miatt összehívott sajtóértekezletén.

“Komolytalan, elvtelen, haszontalan határozatról van szó, amely súlyosan megterheli Koszovó 2009-re szóló költségvetését” – mondta, s hozzátette: ugyanez érvényes arra a parlamenti elnökségi döntésre is, amely szerint minden képviselőnek, aki az államtól kapja a fizetését, külön titkárnője lehet.

A kormány- és parlamenti többséget adó pártot vezető miniszterelnök szerint ezeknek a döntéseknek a pénzügyi következményei nem vállalhatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik