Nagyvilág

Beperelte Izraelt öt palesztin

Pert indított öt palesztin földtulajdonos Izrael ellen egy jeruzsálemi bíróságon, arra hivatkozva, hogy a zsidó állam nem hajlandó kiüríteni a palesztin magántulajdonban levő földeken engedély nélkül felépült Migrón zsidó telepet - közölte hétfőn egy izraeli jogvédő csoport.

A közel 430 ezer dolláros kártérítést követelő felperesek azt állítják, hogy a Jeruzsálemtől északra fekvő Migrónban letelepedett mintegy 40 telepes család nem engedi a palesztin földműveseknek, hogy eljussanak saját földjükre. A palesztinok azzal vádolják Izraelt, hogy „cselekedeteivel, illetve tétlenségével segíti a tolvajokat”.

Ehud Olmert miniszterelnök Ehud Barak védelmi miniszterrel közösen még januárban úgy döntött, hogy augusztusig kiüríttetik Migrónt, de nyár végén bejelentették, hogy ezt mégsem teszik meg az ígért határidőre.

A védelmi tárca nem akart reagálni a bírósági eljárás hírére, csak annyit közölt, hogy szándékában áll a migróni telepeseket elköltöztetni olyan nagyobb telepekre, amelyeket Izrael mindenképp meg akar majd tartani a palesztinokkal kötendő megállapodás értelmében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik