Nagyvilág

A grúzok és oroszok egymás titkoszolgálatait vádolják

Már 11 a halottak száma, az orosz békefenntartók főhadiszállásánál pénteken bekövetkezett robbantás áldozatai között civilek is vannak.

A Dél-Oszétiában lévő orosz békefenntartók főhadiszállásánál pénteken bekövetkezett robbantás áldozatainak száma szombatra 11-re emelkedett, s civilek is vannak köztük – közölte szombaton az Interfax hírügynökséggel Mihail Mindzajev megbízott dél-oszétiai belügyminiszter.

Az orosz szárazföldi erők főparancsnokságának szombati bejelentése szerint az áldozatok között van Ivan Petrik, a békefenntartó erők egyesített vezérkarának a főnöke is.
Tbiliszi és Moszkva egymást vádolja a robbantás megszervezésével.

Egymást vádolják

Az orosz legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottság katonai részlege terrorizmus vádjával nyomozást indított a robbantás ügyében – mondta el az Interfax hírügynökségnek Vlagyimir Markin, a bizottság szóvivője szombaton.
Hozzátette: a nyomozó hatóságoknak “alapjuk van annak feltételezésére, hogy a terrorcselekményhez köze van a grúz titkosszolgálatoknak”.

Markin szerint az akció célja az volt, hogy “destabilizálják a helyzetet a fiatal köztársaságban, amely éppen csak kezd magához térni a Dél-Oszétia elleni grúz agresszió után”.

Grúzia Moszkvát vádolja a robbantással: Sota Utiasvili, a grúz belügyminisztérium információs és elemző osztályának vezetője a Kommerszant című moszkvai lapnak nyilatkozva kijelentette: “Szerintünk az orosz titkosszolgálatok szervezték a robbantást”. Emlékeztetett rá, hogy az orosz erőknek a Medvegyev-Sarkozy rendezési terv keretében október 10-ig ki kell vonulniuk Grúzia területéről, s kijelentette: ezért az orosz erők most ürügyet keresnek a kivonulás elkerülésére.

Jó érv lehet

A Kommerszant is úgy vélte: a történtek komoly érvként szolgálhatnak ahhoz, hogy Moszkva még egy ideig a Grúzia területén lévő úgynevezett ütközőövezetben hagyja csapatait.
A lap szemtanúkra hivatkozó beszámolója szerint a robbanás olyan erejű volt, hogy a városban azt hitték, újra háború kezdődött, s fél óra alatt több száz felfegyverzett ember gyűlt össze a helyszínen.

A chinvali belügyminisztériumban a lapnak elmondták: négy önkéntes járőrözött az ütköző övezet Gori város felé eső részében, s az üresen álló Dici faluban – Chinvalitól mintegy 6 kilométerre – felkeltette a figyelmüket egy grúz rendszámot viselő, üresen álló Zsiguli, amelyben benne volt a kulcs. Úgy döntöttek, hogy a kocsit Chinvaliba viszik. Útközben találkoztak egy járőrrel, amely – mivel a talált kocsihoz nem voltak papírok – a főhadiszálláshoz kísérték a járműveket utasaikkal együtt.

A grúz rendszámú Zsiguli, amelyben még benne ültek az önkéntesek, tíz perccel az után repült a levegőbe, hogy leparkolt a békefenntartók főhadiszállása előtt. Az önkéntesek közül szombatig egyet sikerült azonosítani, az illető egy helyi lakos.

Hivatalos közlés szerint a gazdátlan Zsiguliban elhelyezett robbanóanyag ereje mintegy 20 kilogramm trotillal volt egyenértékű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik