Nagyvilág

Magyarellenességgel erősít Szlovákia

Úgy tűnik, Fico továbbra sem határolódik el Slota kirohanásaitól, Szlovákiában a populizmus utat talált a nagypolitikához. A pozsonyi Pravda „förtelmes hazugságról és provokációról” beszél, szerintük Csáky "a béke fejében akar területet" Szlovákiából. A kiéleződő konfliktus vége akár az is lehet, hogy hazahívják a pozsonyi magyar nagykövetet.

Újabb fordulatot vett a szlovák-magyar konfliktus, miután pénteken bekérették a szlovák külügyminisztériumba Váradi Lajost, a pozsonyi magyar nagykövetség ügyvivőjét, válaszul arra, hogy előző nap Göncz Kinga felelősségre vonta Szlovákia budapesti nagykövetét.

Eddig reménykedni lehetett abban, hogy a szlovák politika magyarellenes éle megmarad a retorika szintjén, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát ért támadások, illetve a szlovákiai tankönyvekben tapasztalható nyelvi nacionalizmus annak a jele, hogy a szlovák kormánykoalíció
inkább érdekelt nemzetépítő programja végrehajtásában, mint a magyar-szlovák viszony stabilizálásábana – nyilatkozta lapunk kérdésére Kollai István, a Terra Recognita Alapítvány Szlovákia-szakértője.

Tény, hogy Robert Fico időről-időre hangsúlyozza, hogy Gyurcsány Ferenc szívesen látott vendég Szlovákiában, de jelen körülmények között hiba lenne elfogadni egy kétoldalú miniszterelnöki találkozót, mert az vagy komoly vitába torkollna, vagy a jelenlegi szlovák kormánypolitikát legitimálná – tette hozzá.

Blokkolt kommunikáció

Kollai István szerint a szlovák-magyar konfliktus legnegatívabb hozadéka az, hogy a magyarok között az önkormányzatiság problémájáról nem lehet érdemben beszélgetni, az autonómia szó elhangzása ugyanis hisztériát kelt a szlovák társadalomban. Ha ez így folytatódik tovább, akkor egy idő után a szlovákiai magyar politika teljesen koncepciótlanná válhat – állapította meg, hozzátéve, hogy ha Fico továbbra sem fogja vissza Slotát, akkor a kapcsolatok akár teljesen be is fagyhatnak.

Hasonló véleményt fogalmazott meg a szlovák-magyar kiélezett helyzetről Alena Panikova, a pozsonyi Open Society munkatársa egy hétfői kisebbségi konferencián Somorján. A szakértő kiemelte, hogy Szlovákiában a populizmus mögé beállt a politika és egyre nehezebb így a konfliktus kezelése. Az intézet megrendelésére készítettek egy felmérést mely szerint a szlovákiai fiatalok egyre ellenségesebbek és egyre negatívabban a kisebbségekkel szemben. A Panikova szerint a civilszervezetek és különböző intézetek talán segíthetnek.

Befagyhatnak a diplomáciai kapcsolatok

Göncz Kinga csütörtökön a közelmúltban elhangzott szlovák kormányzati nyilatkozatokat kérte számon a nagyköveten. Véleménye szerint ezek elfogadhatatlanok és érthetetlenek két demokratikus értékrendet valló EU- és NATO-tagállam között. Ismételten elhangzottak kifogások a magyar fél részéről a kormányzó Smer párt koalíciós pártjaival szemben. Göncz Kinga szerint egyes vezető szlovák politikusok megnyilvánulásai már a gyűlöletbeszéd határán mozognak. A Magyar Képviselők Fóruma és Csáky Pál elleni tervszerű támadásokat is sérelmezte a magyar külügyminiszter. Az oktatás terén is több elmaradása van a szlovák államnak. Még mindig nem szerepelnek a tankönyvekben a magyar helységnevek a szlovák mellett. A szlovákiai magyar iskolák pedig szinte semmit nem az EU-s pályázatokból finanszírozott támogatásokból.

A három elvárást kommentálva Dag Danis, a Pravda cikkírója megállapítja: a pilisszentkereszti szlovákok “megnyomorgatásának” fényében “máris elhanyagolható” kérdés, hogy a szlovákiai magyar iskoláknak a szlovák kormány miért nem juttat támogatást az európai pénzekből.

Miután Göncz Kinga csütörtökön a szlovák nagykövetnek jelezte, hogy Budapest a szlovák fél válaszainak függvényében további lépéseket vesz fontolóra, a Pravda cikkírója szerint könnyen kitalálható, mi történhet. A magyar kormány nyilván pozsonyi nagykövetének hazahívására, tehát a diplomáciai kapcsolatok befagyasztására gondol, “ami azonban nagyon-nagyon intő gesztus lenne”. Egyébként pedig az ilyen lépést a magyar radikálisok a sajtóban, a Parlamentben és Brüsszelben már régen sürgetik – teszi hozzá.

Az életükért aggódnak?

A lap megállapítása szerint a magyar fél célja nem egyéb, mint hogy Szlovákiát “a védtelen magyar kisebbséget elnyomó és fenyegető” országként mutassa fel. “A legrosszabb ebben az, hogy mindezek közepette a magyar propaganda hazugságokra támaszkodik” teszi hozzá.

“Förtelmes hazugságnak és provokációnak” nevezi, hogy a Magyar Koalíció Pártját (MKP) vezető Csáky Pál a közelmúltban úgy nyilatkozott: a szlovákiai magyarok az életükért aggódnak. Úgy látja, Csáky ily módon “tett kísérletet arra, hogy politikai konfliktusból polgári konfliktust faragjon. Márpedig ez már nem politika: ez már játék a tűzzel”. Dag Danis túlzásnak minősíti az MKP-nak a tankönyvekkel kapcsolatos riadóját, mert szerinte azok hiánytalanul magyar nyelven íródtak.

“Problémaként már csak Ján Slota keresetlen szavai” maradnak – írja. Ezek azonban megközelítőleg sem olyan veszélyesek és vészjóslóak, mint Csáky szlovákellenes ökölcsapásai, azé a Csákyé, aki “a béke fejében akar területet” Szlovákiából. A cikkíró azt ajánlja a szlovák politikusoknak: ne hagyják magukat provokálni, kerüljék ki a magyar “politikai kényszerítések úthengerét”. A szlovák kormány ehelyett inkább rövid, különösen baráti hangú diplomáciai választ küldhetne az “agyonstresszelt magyar kollégáknak: Gyurcsány úr, ismételten közöljük, hogy Ön szívesen látott vendég Bratislavában. Itt biztosan kevesebb ellenségre talál, mint Budapesten” – zárja írását a szlovák lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik