Nagyvilág

Bloomberg harmadszor is polgármester akar lenni

Michael Bloomberg csütörtökön bejelentette: harmadszor is indul New York polgármesteri címéért, s arra kéri a városi tanácsot, hogy oldja fel a kétmandátumos tilalmat.

Az újabb négy évre pályázó Bloomberg az amerikai pénzügyi válság példátlan kihívására hivatkozik, valamint arra, hogy a krízis aránytalanul nagy károkat okozott a város “fiskális egészségében”. Az újabb mandátum számára nem elméleti, hanem gyakorlati kérdésként merül fel. Úgy érzi, a válság egy üzletemberi észjárású vezetőt igényel, és ő rendelkezik megfelelő tapasztalattal ahhoz, hogy megküzdjön a pénzügyi zavarokkal és egyidejűleg javítson olyan alapvető szolgáltatások színvonalán, mint az oktatás és a közbiztonság.

Mint kifejtette, ha a városi tanács kiigazítja a mandátumok korlátozásáról szóló szabályozást, akkor megkéri New York lakosságát, hogy független vezetői tevékenységét mérlegre téve döntse el, megérdemel-e egy újabb négyéves időszakot. (Az érvényes szabályozás szerint egy személy csak két mandátum idejére töltheti be a legnagyobb amerikai város polgármesteri posztját.)

Bloomberg a felmérések szerint továbbra is népszerű, támogatottsága az egekben szárnyal, a közvélemény többsége mégis kitart amellett, hogy a nagyváros élére senkit ne lehessen megválasztani harmadik periódusra. Bloomberg második mandátuma idén év végén jár le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik