Nagyvilág

Az utasok bőrőndjéből loptak a reptér alkalmazottai

Az utasok feladott bőröndjeiből lopott el feltételezhetően 450 ezer euró értékű árut az a 12 csomagszállítással foglalkozó alkalmazott, akit a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren (Roissy) vett őrizetbe a rendőrség - adta hírül szerdán a France Info hírrádió.

A repülőtér szerint a „Roissyn 2004 óta ez volt a legnagyobb csomagszállítókból álló hálózatot érintő leplező akció”. Több, Párizst érintő utas panaszát követően Bobigny körzeti csendőrsége másfél éve indított nyomozást a lopási ügyben. Elsősorban ékszereket, számítógépeket, videokamerákat, mobiltelefonokat, parfümöket és több tucat márkás cipőt találtak a gyanúsítottak lakásán tartott házkutatások során a rendőrök. A „zsákmány” becsült értéke 450 ezer euróra rúg.

Mind a 12 őrizetbe vett személy ugyanannak a csomagszállító cégnek, az Air France egyik alvállalkozójának, a Trac-piste-nek az alkalmazásában állt. Mindannyiukat lopással és csoportosan elkövetett orgazdasággal vádolják. A lopott áruk egy részét a gyanúsítottak internetes honlapokon értékesítették. A repülőtér közlése szerint nem volt bandavezér, és a gyanúsítottak közül többen beismerték a lopásokat.

A csomagok megdézsmálása nem számít rendkívüli esetnek a párizsi repülőtereken. Tavaly 621 panasz érkezett feladott csomagokból eltűnt tárgyak miatt a Charles de Gaulle repülőtér 2-es terminálján; ez 24 százalékos emelkedést jelentett az előző évhez képest. Az 1-es és a 3-as terminálon 139 bejelentés történt 2007-ben, egy évvel korábban pedig 130.

Két évvel ezelőtt 15 főből álló hálózatot sikerül felszámolni, amely 100 ezer euró értékű tárgyakat tulajdonított el az utasok csomagjaiból. 2003-ban pedig 27 repülőtéri alkalmazottat vettek őrizetbe szintén lopásért. A repülőtér szerint rendszeresen tartóztatnak le olyan alkalmazottakat, akik feltételezhetően lopnak az utasok csomagjaiból, de nagyon ritkán sikerül egy-egy szervezett hálózatot felszámolni. Egy 2006-os per során, amikor 19 volt csomagpakoló állt bíróság elé, egyikük azt vallotta: „Mindenki lop a Roissyn”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik