Nagyvilág

Meghalt Bhutto gyilkosa

Veseelégtelenségben meghalt a pakisztáni tálibok vezetője, akit a Bhutto-gyilkosság elkövetésével gyanúsítottak a hatóságok - jelentette szerdán a CNN amerikai hírtelevízió iszlámábádi forrásokra hivatkozva.

Baitullah Mehszúd, a tálibok és az al-Kaida feltételezett pakisztáni vezetője helyi idő szerint szerdán éjfél után egy órával halt meg. Ezt egyrészt megerősítették Mehszúd dél-vázirisztáni törzsével kapcsolatban lévő, névtelenül nyilatkozó iszlámábádi források, másrészt a térségben tartózkodó katonai tisztségviselők is.

Korábban már napvilágot láttak Mehszúd betegségéről szóló hírek, amelyek arról szóltak, hogy a 34 év körüli parancsnok várhatóan napokon belül meghal. A pakisztáni hatóságok azzal vádolták Mehszúdot, hogy köze volt a Benazir Bhutto volt pakisztáni miniszterelnök ellen tavaly december 27-én elkövetett merénylethez.

Mehszúd azonban ezt erélyesen cáfolta, mondván, a tálibok nem támadnak asszonyokra. Elemzők szerint Mehszúd halála hatalmi vákuumot és harcot eredményezhet a Mehszúd-törzsben és a pakisztáni tálib mozgalomban is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik