Nagyvilág

Göncz nem lát különbséget McCain és Obama között

Bár kiterjedt vita folyik a külpolitikáról az amerikai elnökválasztási kampányban, a magyar külügyminiszter csekély különbséget lát a két jelölt, John McCain és Barack Obama szenátor között - írta a The Washington Times című napilap, amely szerdai számában interjút közölt Göncz Kingával.

“Csekély a különbség” – idézte a lap a minisztert, aki Washingtonban mások mellett McCain és Obama külpolitikai tanácsadóival tárgyalt.

Göncz Kinga annyi eltérést észlelt, hogy Obama tanácsadói sokkal inkább a párbeszédet szorgalmazzák több kérdésben, mint McCain emberei. Megnyugvással fogadta a lényegi azonosságot, mert, mint mondta, Európa biztosítékot szeretne kapni, hogy az amerikai külpolitika következetes marad, függetlenül attól, ki jut be majd a Fehér Házba.

“Folyamatosságra van szükségünk” – fogalmazott, hozzátéve, hogy “szorosabb együttműködést szeretnénk látni, mert közös értékeket vallunk, együtt kell működnünk a válságok megoldásában”.

Erős befolyásról beszélt

Göncz Kinga az interjúban a grúziai orosz invázióra adott kemény amerikai elítélő álláspontot és EU “szokatlanul egységes” bírálatát említette példának arra, milyen befolyása van a transzatlanti szövetségnek a nemzetközi kérdésekre.

“Úgy érzem, Oroszország abban a hitben cselekedett, mintha még az előző században élnénk, mintha a katonai erő elég volna egy ország legyőzéséhez” – mondta a külügyminiszter a The Washington Times riporterének. “Úgy tűnik, Oroszország megnyerte a csatát, de elveszítette a háborút, komoly kár keletkezett” – tette hozzá.

Göncz Árpádról is írtak

Az újság megemlítette, hogy Göncz Kinga washingtoni látogatása során megtekintette a Newseum nevű intézményt, a hírvilág és az újságírás új múzeumát, ahol örömmel látta, hogy ki van állítva az egykori berlini fal egy darabja. “Óriási élmény volt” – mondta, s emlékeztetett arra, hogy Magyarországnak milyen szerepe volt Kelet-Németország megnyitásában.

Az újság leírta, hogy Magyarország 1989-ben megnyitotta ausztriai határát, lehetővé téve, hogy több mint 13 ezer keletnémet turista Nyugatra meneküljön. Göncz Kinga apja, Göncz Árpád, volt magyar köztársasági elnök szintén a kommunizmus elleni küzdelem hőse – írta a The Washington Times.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik