Nagyvilág

Barroso szigorítana a válság miatt

A pénzügyi stabilitás megerősítése, a kockázatok csökkentése és a több európai uniós tagállamban is működő bankok felügyeletének javítása érdekében azt javasolta szerdán az Európai Bizottság, hogy az unióban szigorítsák a bankok tőkekövetelményeire vonatkozó szabályokat.

A kezdeményezés az EU-t is elért nemzetközi pénzpiaci válságra adandó egyik válasz, jóllehet arra nem jelent azonnali és közvetlen megoldást.

A bejelentéssel párhuzamosan José Manuel Durao Barroso, az „uniós kormány” elnöke szorosabb együttműködésre szólított fel az EU-n belül a válság kezelésére. Az unió mindazonáltal még mindig nem jelentett be együttes fellépést a jelenlegi válságjelenségekkel szemben.

Helyreállítás

Afrikai kollégájával tartott brüsszeli sajtótájékoztatóján Barroso úgy vélte, mindenekelőtt a bankrendszerbe vetett bizalmat kell helyreállítani. Az EU-ban szerinte szigorúbb pénzügyi felügyeletre és a nemzeti betétgarancia-rendszerek nagyobb összeghangoltságára van szükség.

A most javasolt új szabályok értelmében a bankok egy ügyfélnek sem nyújthatnak majd hitelt egy bizonyos értékhatárt meghaladóan, míg a nemzeti felügyeleti hatóságok jobb belátást fognak kapni a bankcsoportok határokon átnyúló tevékenységeibe.

A javaslatot az Európai Parlament és az uniós tagországok szakminisztereinek tanácsa is megvitatja, mielőtt életbe léphet.
A belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos, Charlie McCreevy szerint „az új szabályok alapvetően meg fogják erősíteni az uniós bankok felügyeleti kereteit és a pénzügyi rendszert”.

Ésszerű és arányos

Úgy vélte, ezekkel „ésszerű és arányos” választ adhat az EU a jelenlegi pénzügyi zavarokra.

A bankok az új előírások szerint egy ügyfélnek sem nyújthatnak majd hitelt egy bizonyos értékhatárt meghaladóan. Ennek eredményeként a bankközi piacon a bankok egy bizonyos értékhatáron túl nem lesznek képesek más pénzintézetek felé hitelezni vagy pénzt elhelyezni, és a hitelfelvevő bankokat is valódi korlátok közé szorítják a tekintetben, hogy kitől és mennyi hitelt vesznek fel.

Saját és idegen tőke

A bizottsági elképzelések szerint egyértelmű, uniós szintű kritériumokat határoznak meg annak megállapítására, hogy a saját és az idegen tőke jegyeit egyaránt viselő, úgynevezett hibrid tőke beszámítható-e a bank szavatoló tőkéjébe – ugyanis ez utóbbinak az összege határozza meg, hogy a bank mennyi hitelt nyújthat.

A több uniós tagállamban is tevékenykedő bankcsoportok likviditási kockázatkezelését – azaz ügyleteik napi finanszírozásának módját – figyelni és koordinálni fogják. Szigorodnak a szabályok az értékpapírrá alakított hitelekkel kapcsolatban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik