Nagyvilág

15 embert ölt meg unalmában Ogava

A japán rendőrség őrizetbe vett szerdán egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy szándékosan okozott tüzet egy oszakai videoboltban; a lángok között tizenöt ember lelte halálát.

A 46 éves munkanélküli, Ogava Kadzuhiro elismerte tettét, és azzal védekezett, hogy depressziós: „beteg és életunt” – közölte az oszakai rendőrség szóvivője.

A rendőrség szerint a férfi a hátizsákjában lévő újságot gyújtotta meg hajnali 3 óra tájban a 32 különkabin – kinyitható ággyal, televízióval és videolejátszóval felszerelt szoba – egyikében, ahol a vevők megtekinthetik a videókat vagy DVD-ket, köztük pornófilmeket is.

Tíz sérült

A negyven autóval kiérkező tűzoltóknak másfél órába telt, amíg sikerült megfékezni a lángokat. A füstmérgezésben meghalt áldozatok többsége a kabinokban aludt, amikor a tűz kiütött. Néhány holttestet találtak a hatemeletes épület földszintjén működő üzlet folyosóin is. Tíz további ember megsérült, négyen közülük súlyosan.

Az egész éjszaka nyitva tartó üzletben a kétfős személyzeten és az üzletvezetőn kívül összesen 26 vendég volt, amikor felcsaptak a lángok.

Ogava épen került elő

A helyi média szerint a rendőrség gyanúja gyorsan Ogavára terelődött, mert feltűnt, hogy épen és egészségesen került elő, miközben kabinja teljesen kiégett. Amikor szorult a nyaka körül a hurok, először azt vallotta, hogy dohányzás közben elaludt.

Az ilyen típusú üzletek, amelyek gomba módra szaporodnak a japán nagyvárosok pályaudvarainak környékén, 1500 jenes (10 eurós) kabinjaikkal olcsó megoldást jelentenek azoknak az ingázóknak, akik lekésik utolsó vonatjukat, mert az áruk messze alatta marad a szállodai szobákénak.

A legutóbbi súlyos tűzeset 2001-ben volt Japánban. Tokió vigalmi negyedében, Kabukicsóban égett porig egy bároknak otthont adó épület. Negyven ember vesztette életét, köztük hoszteszek és kuncsaftok a valószínűleg szintén gyújtogatás okozta tűzben. A tragédiát követően megszigorították a tűzvédelmi rendelkezéseket a távol-keleti szigetországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik