Nagyvilág

A szlovák sajtó nekiesett Csákynak

Elődje, a szlovák lapok, de leginkább az Új Szó bírálja élesen Csáky Pált, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnökét, aki a hét végén Tőkés Lászlóval találkozva autonómiáról beszélt. A magyar nyelvű lap hiteltelennek, avatatlannak és csapodárnak nevezi a magyar párt elnökét.

Az egyházi rendezvény vendégeként Szlovákiában járt református püspök, EP-képviselő, a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) szervezője és a KMAT-hoz nem tartozó MKP elnöke informális megbeszélésen cserélt véleményt az autonómiáról.

Az autonómia helyett inkább az önkormányzatiság fogalmát emlegető Csáky arról beszélt, hogy 2004-ben, amikor a szlovák kormány miniszterelnök-helyettese volt, elkészült egy tervezet, amely felvázolta pártja idevágó elképzeléseit. Ez egyfajta „kisebbségi parlamentre” vonatkozó elképzelést is tartalmazott, a „parlament” fölött a szlovák parlament gyakorolta volna a törvényességi felügyeletet. Csáky elmondása szerint a tervezet sorsa már a tárcaközi egyeztetés során reménytelenné vált.

Bugár Béla, az MKP parlamenti képviselője, a párt korábbi elnöke már vasárnap elmarasztalta utódját, Csáky Pált, kinek lépését kártékonynak ítélte meg, s bírálta, hogy a – testületi szentesítést nem élvező – gyakorlatilag nem is létező dokumentumról beszélt. Bugár szerint ostobaság az autonómia „rémével” riogatni a szlovákokat, most, amikor a magyar iskolák állami támogatásának elmaradása és a magyar tankönyvekben kötelezően szlovákul írandó helységnevek ügye az igazi gond.

Mint az várható volt, a hétfőn megjelent szlovákiai lapok egybehangzóan bírálják Csákyt. A liberális SME szerint Csáky „megbirizgálta a tabut”, darázsfészekbe nyúlt. Mint írja, Csáky a Magyarországon működő kisebbségi önkormányzatok modelljére alapozta elképzeléseit. Az üggyel több írásban is foglalkozó SME jegyzetírója megállapítja: lám, mégis teljesül az MKP radikalizálódását áhítók álma, aminek most nem csak (a magyarellenes) Ján Slota örülhet, hanem mindazok, akiknek a szenvedélyek belobbantására alkalmas „gyúanyag” eddig nem került a kezük ügyébe.

Hasonlóképpen nem kíméli Csákyt az Új Szó sem. A lap szerint Csáky ismét lovat adott Slota alá, akinek pártja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) nagyobb támogatottságot élvez, mint az MKP és maga Csáky, akit eddigi (szlovák) szövetségesei sem csak a magyarsága miatt kerülnek, „hanem azért, mert szava hiteltelen, (ő maga) avatatlan és csapodár, mint egy könnyűvérű céda” – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik