Nagyvilág

Ausztria jobboldalibb, mint valaha

Az osztrák szavazók megbüntették a nagykoalíció pártjait, és számos húsba vágó téma átengedésével helyzetbe hozták a radikális jobboldali pártokat – értékelte a vasárnapi
választások előzetes eredményét az osztrák és a cseh sajtó.

Bár a legtöbb szavazatot – 29,7 százalékot – a szociáldemokraták (SPÖ) kapták, mind ők, mind az eddigi koalíciós partner néppártiak (ÖVP) jelentősen visszaestek, és támogatottságuk történelmi mélységbe süllyedt. Az ÖVP vezetősége hétfőn délután összeül, hogy elemezze a csúfos kudarc okait, és levonja az esetleges politikai és személyi konzekvenciákat.

Kormányalakítási megbízást várhatóan Werner Faymann, a szociáldemokraták kancellárjelöltje fog kapni. Heinz Fischer köztársasági elnök óva intett az elsietett döntésektől, hangsúlyozva: nem az a lényeg, hogy mielőbb megalakuljon az új kormány, hanem az, hogy szilárd többségre támaszkodva végezhesse a munkáját.

Megbüntették a nagykoalíció pártjait

A “Harmadik tábor győzelme” – emelte ki címoldalán a konzervatív Die Presse, amely szerint a nagykoalíció nyomorúságos másfél éve után a választás eredménye se nem meglepetés, se nem gyökeres politikai fordulat hírnöke. A „nagykoalíció” folytatódni fog, meglehet „kiskoalíció” formájában, annak a két pártnak újbóli összeboronálásával, amely minden idők legrosszabb választási teljesítményét érte el – írta a kommentár szerzője. Véleménye szerint a következetesség azt diktálná, hogy Faymann a valódi győztesekkel, tehát a jobboldali-populista erőkkel (FPÖ, BZÖ) fogjon össze.

A liberális Der Standard egyértelműen a nagykoalíció pártjait tette felelőssé a választási fiaskóért. „Az FPÖ-nek és a BZÖ-nek nem kellett mást tenniük, mint begyűjteni a tiltakozó szavazatokat” – írta. Úgy ítélte meg, hogy bármilyen kormány alakuljon is, Európa a választási eredmény alapján fog Ausztriára tekinteni, márpedig annak tükrében az ország képe jobboldalibb, mint valaha.

A nyertesek: Jörg Haider karintiai kormányzó, a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) és Heinz-Christian Strache, a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) első embere (Fotó: MTI)

A nyertesek: Jörg Haider karintiai kormányzó, a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) és Heinz-Christian Strache, a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) első embere (Fotó: MTI)

„Radikális jobbra tolódás” – ugratta ki címoldalán a független Kurier. Kommentárja szerint a piros-fekete rendszer, amely évtizedeken át meghatározta az alpesi ország politikai életét, ideje lejárt. Felületesen szemlélve taktikai hibák, színtelen kancellárjelöltek és gyenge választási programok idézték elő a történelmi léptékű vereséget. „A mélyebb ok azonban az, hogy mind az SPÖ, mind az ÖVP már régen megszűnt igazi néppárt lenni: pusztán közös nevezői a hozzájuk tartozó érdek- és lobbicsoportoknak” – írta a lap.

Figyelmeztetés az eredmény

A szélsőjobboldal sikere és a két, hagyományosan nagy párt történelmi bukása a vasárnapi osztrák választáson figyelmeztetés, s nemcsak Ausztria számára – vélte a Lidové Noviny című konzervatív cseh napilap hétfőn.

Ismét bebizonyosodott, hogy milyen veszélyes, ha a politikai színpad főszereplői felosztják egymás között a hatalmat, s az ellenzék szerepét átengedik a szélsőségeseknek. Csehország számára ez nagyon tanulságos, hiszen manapság újra szóba került az egykori szerződés üzenete (a választáson győztes szociáldemokraták és az ellenzéki polgári demokraták közti hatalommegosztás 1998 és 2002 között Csehországban).

Az a tény, hogy ez Ausztriában sem működik, ahol pedig a szociáldemokrata és a néppárt közötti hatalommegosztás a múltban ijesztő méreteket öltött, figyelmeztetés lehet azoknak, akik csökönyösen a „stabilitás” és a „munkához szükséges nyugalom” mellett érvelnek.

Bármennyire is irracionálisnak tűnhet a bevándorlással vagy a Brüsszellel szembeni ellenállás, ezeknek a témáknak az elhallgatása csak a szélsőségesek malmára hajtja a vizet. Nem lesz kellemes, ha nem marad más megoldás, mint bevonni a kormányba az egyik szélsőséges pártot. Csak remélni lehet, hogy az Európai Unió többi tagállama is levonta a tanulságokat, s nem okoz nagyobb károkat, mint nyolc éve, amikor elszigetelte Ausztriát – jegyzi meg a konzervatív cseh lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik