Nagyvilág

A „Putyin-modell” fenyegeti Olaszországot?

Ha az olasz társadalom nem reagál kellőképpen, az a veszély fenyegeti az országot, hogy megvalósul a tekintélyelvű „Putyin-modell”, és ez a tendencia, a demokrácia kiürülése az egész Nyugatra nézve veszélyes - jelentette ki Walter Veltroni, az ellenzéki Demokrata Párt (PD) vezetője.

A volt római főpolgármester e veszély jeleit látja abban, hogy Silvio Berlusconi kormányfő egyszerűen nem vesz tudomást az ellenzékről, vezetőit sértegeti, „alvajáróknak”, „csődtömegnek” nevezi őket, a parlamentet úgy kezeli, mint időpazarlást. A Corriere della Sera című milánói napilapnak nyilatkozva Veltroni elismerte, hogy az olasz törvényhozás munkája lassú és körülményes, de ennek orvoslása szerinte az egykamarás parlament bevezetése és a képviselők számának a felére csökkentése, nem pedig a vita megakadályozása.

Úgy látja, hogy a jelenlegi jobboldali kormány újra akarja értékelni az olasz fasizmust, továbbá ellenőrzése alá vonná a sajtót és csak a neki tetsző lapok részesülnének állami támogatásban. Felhívta a figyelmet arra is, hogy erősödik a rasszizmus, és a kormány „ellenségnek” állítja be a bevándorlókat. „Mindezek olyan légkört hoztak Olaszországban, amelyben úgy tűnik, hogy a kormány mindent megengedhet magának” – mondta a baloldali politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik