Nagyvilág

Kína neheztel Bushra

Kína a belügyeibe való beavatkozással vádolta meg vasárnap az Egyesült Államokat amiatt, hogy az amerikai elnök a múlt héten felhívta a dalai lámát.

George Bush aggódott Tibet vallási és szellemi vezetőjének egészsége miatt, mert a dalai láma nemrégiben kimerültségre hivatkozva lemondta két külföldi útját is, ezért kezdeményezte a beszélgetést. „.Mindez azt mutatja, hogy az Egyesült Államok súlyosan beavatkozik Kína belügyeibe és támogatja Tibet függetlenségét” – áll a kínai külügyi szóvivő, Liu Csien-csao (Liu Jianchao) közleményében.

Peking „komolyan kifogásolta” Washingtonnál a telefonhívást, amelyet Bush New Yorkból kezdeményezett, ahol az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakán vett részt. Liu megismételte Peking régóta ismert állásfoglalását is, miszerint Tibet a szárazföldi Kína elválaszthatatlan része. Tibet ügye különösen kényes kérdés azóta, hogy márciusban a himalájai terület fővárosában, Lhászában erőszakba torkolltak a kínai uralom elleni tüntetések. A tibetiek úgy tartják, hogy független nemzet voltak, mielőtt a kommunista Kína csapatai 1950-ben lerohanták Tibetet. Peking ezzel szemben ragaszkodik ahhoz, hogy a terület évszázadok óta Kínához tartozik.

Az indiai emigrációban élő, Nobel-békedíjas dalai láma többször is cáfolta, hogy függetlenséget akar kiharcolni Tibetnek. Állítása szerint csak nagyobb autonómiát szeretne a területnek a buddhista kultúra védelmében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik