Nagyvilág

Meghalt Paul Newman

Nyolcvanhárom éves korában szombaton New Havenben meghalt Paul Newman világhírű amerikai színész.

A filmvászon legendás alakjával rákbetegség végzett.
A magyarországi ősökkel rendelkező Newman egyike volt azon hollywoodi sztároknak, akik külsejükkel, tehetségükkel és sokoldalúságukkal egyaránt meghódították a nézőket.

Legendás színész távozott (Fotó: MTI)

Legendás színész távozott (Fotó: MTI)

1925. január 26-án született az Ohio állambeli Shaker Heightsben, Lee Strasberg Actor’s Studiójában tanult színészetet. A Broadwayről már egyenes út vezetett számára a filmvilág központjába, ahol először 1954-ben állt kamera elé.

Paul Newman több mint öt évtizedes filmes pályafutásának mérföldkövei közül több is a mozi klasszikusává vált. Elisabeth Taylor parnere volt a Macska a forró bádogtetőn című Tennessee Williams-adaptációban (1958), ő volt a főhőse a Leon Uris regényéből készült Exodusnak (1960), fontos alakítása volt A hallgatag ember félvér indiánja (1967), és felejthetetlen párost alakítottak Robert Redforddal a Butch Cassidy és a Sundance kölyökben (1969).

Robert Redforddal (Fotó: MTI)

Robert Redforddal (Fotó: MTI)

Ugyancsak ők fémjelezték 1973-ban a Nagy balhé című gengszterkomédiát. Bár összesen tízszer jelölték a legjobb férfi alakítás Oscar-díjára, Newman csak 1987-ben vehette át az aranyszobrot A pénz színéért. Többször is megpróbálkozott a rendezéssel, e filmjei közül a Gamma-sugarak hatása a százszorszépekre című alkotása volt a legsikerültebb, főszerepben feleségével, Joanne Woodwarddal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik