Nagyvilág

Végre egymásnak esik Obama és McCain

Pénteken, helyi idő szerint este 8-kor megkezdődik John McCain arizonai, és Barack Obama illinoisi szenátor első elnökjelölti vitája a Mississippi Egyetemen. A kül- és biztonságpolitikai kérdésekben McCaint tartják erősebbnek, Obama viszont több napos tréningen, többek között szimulációval készül az összecsapásra.

Az előválasztások, a konvenciók, az alelnökjelöltek megnevezése után most a célegyeneshez érkezett az elnökválasztás az Egyesült Államokban. A két főszereplő előre megbeszélt koreográfia alapján fog egymással értekezni. Az összesen 90 perces vitában tíz téma kerül terítékre, amelyhez az elnökjelöltek 2-2 percben szólhatnak hozzá, utána pedig 5 percben érvelnek együtt az adott kérdésről.

A két stáb megállapodása alapján az elnökjelölti vitában nagyobb szerep jut a vitaképesség megvillantásának, mint az alelnökjelöltek esetében. Ez egyfajta kompromisszum volt, ahol a cél Sarah Palin alaszkai kormányzó, a republikánus alelnökjelölt megvédése volt a jóval tapasztaltabb, hat szenátori ciklust is betöltött demokrata ellenfele, Joe Biden szenátor ellen.

Összesen három vita lesz

Bár a három vita mindegyike kilencvenperces, a díszlet változó lesz: míg az elsőn pulpitus mögül, a másodikon egy csarnokban, széken ülve, az élő közönség és az internetezők kérdéseire kell választ adni, addig a harmadikon egy kerekasztal mellett ülve vitáznak majd a felek, és próbálják meggyőzni a választókat.

Egy független bizottság döntése alapján eredetileg a belpolitika lett volna az első témakör, de a stábok egyeztetése után ez végül a harmadik vita napirendjére került, míg az elsőn a külpolitika és a nemzetbiztonsági kérdések lesznek terítéken. Ez utóbbi mindkét jelölt szempontjából előnyös lehet. Ennek oka, hogy az első vitát mindig a legtöbben látják; az idei konvenciókat egyenként mintegy 40 millió tévénéző kísérte figyelemmel.

A közvélemény-kutatások McCaint hozták ki jobbnak ebben a témában, de Obama reménykedhet benne, hogy egy élő vitában ezt a hátrányát ledolgozhatja, és egy, a külpolitikában jártas államférfi képét közvetítheti magáról.

Kemény felkészülés

Obama keddtől péntekig a floridai Tampában, szűk stábjával készül fel a vitára. Itt egy prominens demokrata ügyvéd, Greg Craig fogja McCain-t eljátszani a „próbák” alatt. A szakértők a 2000-es elnökválasztástól kezdve elemezték McCain beszédeit, stílusát, s keresik a támadási felületeket – adta hírül a New York Times. Annak az oka, hogy Obama egy billegőállamban készül fel az egyik legfontosabb megmérettetésére abból fakadhat, hogy így – tekintve, hogy más nyilvános rendezvénye nem lesz – a helyi média figyelme rá és politikájára irányulhat.

McCain és Obama - pénteken összecsapnak (Fotó: FN/MTI)

McCain és Obama – pénteken összecsapnak (Fotó: FN/MTI)

A McCain-csapat nem adott információt a felkészülésről, a stáb azonban állítólag aggódik, hogy a McCain arcán látható heg egy rossz kamerabeállítással esetleg szó szerint rossz fényben mutathatja a jelöltet – írja az amerikai napilap.

Mindenki nézni fogja?

„New Yorkban Hillaryt nagyon sokan akarták elnöknek, sokan csalódtak, miután kiderült, hogy Obama lesz a demokrata jelölt, magam is így voltam ezzel. Obama a konvención elmondott beszéde azonban teljesen meggyőzött, ahol igen szenvedélyesen előadta, hogy milyen elképzelései vannak” – mondta egy manhattani ügyvéd, Jed a FigyelőNetnek. Szerinte a legfontosabb közpolitikai téma a nemzetbiztonság, vagyis az hogy az Egyesült Államok városai biztonságban legyenek bármiféle terroristatámadással szemben.

Ezzel ellentétben egy afroamerikai középkorú férfi már másként vélekedik. „A pénzügyi válságot kell megoldani, s – utalva McCain szerda délutáni szavaira, amelyek szerint el kellene halasztani az első vitát – megmutatni, hogy képesek lennének az országot vezetni, s nem kitérni a vita elől.”

Egy fiatalkorú hölgy is azt várja az első vitától, hogy az illinosi szenátor majd „megmutatja mindenkinek, hogy megvan a kellő tudása a nemzetközi kapcsolatokhoz, melyben sokan tapasztalatlannak látják.” Az FN által megkérdezettek mindegyike tud a vitáról és meg fogja nézni; sokuk vélekedik úgy, hogy egy magabiztos, jó vitázó jelölt sok bizonytalant meggyőzhet.

A vitáig még hátra van pár óra, addig a hírekben Obama kétperces üzenete fut, amelyben felvázolja elképzeléseit a gazdaság rendbehozatalát illetően. McCain pedig spanyol nyelvű kampányfilmjével támadja ellenfelét, így próbálván meg a maga oldalára állítani a spanyol ajkú választókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik