Nagyvilág

A szlovákiai magyarok büszkék szlovák állampolgárságukra

A Szlovák Tudományos Akadémiai Szociológiai Intézetének felmérése szerint a szlovákiai magyarok 70,6 százaléka büszke arra, hogy Szlovákia állampolgára. Saját szlovák állampolgárságára a szlovákok 87 százaléka büszke.

A felmérés eredményeit a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) külpolitikai ügyekben illetékes alelnöke, Berényi József kissé furcsállja, tekintettel a jelenlegi szlovák-magyar viszonyra. Lampl Zsuzsa, szlovákiai magyar szociológus, a Fórum Kisebbségkutató Intézetének munkatársa viszont kevésbé, mert – mint az Új Szónak mondta -, az intézet korábbi felmérése is hasonló adatot mutatott.

Lampl Zsuzsa hangsúlyozta: mindez „nem jelenti azt, hogy a magyarságukhoz, nemzetiségükhöz emiatt kevésbé pozitívan állnának hozzá” a szlovákiai magyarok. Az, hogy büszkék az országra, „a legteljesebb természetességgel megfér amellett, hogy felvállalják, és ápolják a magyarságukat” – tette hozzá.

A Szlovák Tudományos Akadémia felmérését készítő csoport vezetője, Zuzana Kusá szerint „az adatok cáfolják, hogy romlott a magyar nemzetiségűek Szlovákiához való viszonya”. Dusan Caplovic szlovák miniszterelnök-helyettes szerint ez azt jelzi, hogy a mindennapok emberei bölcsebbek a politikusoknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik