Nagyvilág

McCain elhalasztaná a tévévitát

Kampányszóvivőjének közlése szerint John McCain egyelőre nem hozott döntést arról, részt vesz-e az amerikai elnökjelöltek péntekre tervezett első tévévitáján.

A tájékoztatás szerint nem lehet tudni, kellő haladást sikerült-e elérni a pénzügyi ágazat megsegítésére kidolgozott, 700 milliárd dolláros kormányzati intézkedéscsomagról zajló kongresszusi vitában ahhoz, hogy McCain Mississippibe (a tévévita helyszínére) utazhasson.

Az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltje csütörtökön a washingtoni Fehér Házban vetélytársával, Barack Obamával és vezető kongresszusi képviselőkkel együtt részt vett a George Bush elnök által egybehívott tanácskozáson, amelynek témája a bankszektor megmentésére kidolgozott pénzügyi csomag volt. McCain a csütörtök éjszakát még Washingtonban tölti.

A republikánus elnökjelölt szerdán bejelentette, megszakítja kampányát, hogy segítsen a kormányzati mentő terv elfogadásában, egyúttal azt kérte Barack Obamától, hogy halasszák el péntek estére kitűzött első televíziós vitájukat. Obama elutasította republikánus ellenfele felhívását. A két elnökjelölt közös közleményt adott ki, amelyben sürgette a kongresszust, hogy mihamarabb jusson megállapodásra a kormányzati csomagtervről.

A törvényhozás csütörtöki nyilatkozatok szerint már közel járt a végleges kétpárti közös álláspont kialakításához, a Bush elnök által összehívott, közép-európai idő szerint este tíz órakor kezdődött válságtanácskozás után azonban – amelyen McCain, Obama és kongresszusi vezetők vettek részt – demokrata párti és republikánus képviselők is borúlátóan nyilatkoztak; azt mondták, tartani lehet attól, hogy még pénteken sem sikerül megállapodásra jutni az előterjesztésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik