Nagyvilág

Gyurcsány: Élni kell!

A nemzetközi közösség biztonságát csak Európa és az Amerikai Egyesült Államok képesek fenntartani egyesült erővel – mondta Gyurcsány Ferenc a Tom Lantos emlékére összehívott konferencián csütörtökön, a Marriott hotelben. Az eseményen részt vett több diplomata, nagykövet és néhány kormánypárti politikus is.

Az idén februárban, nyelőcsőrákban elhunyt amerikai képviselő felesége is részt vett a rendezvényen, amely egy Tom Lantos életét bemutató rövidfilmmel kezdődött. A filmet követően Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tartott nyitóbeszédet. A néhai kongresszusi tag érdemeinek méltatása mellett a miniszterelnök megragadta az alkalmat, hogy némiképp tisztázza a kormány külpolitikai irányvonalát. Elmondta, hogy csak az Egyesült Államok és Európa tudja közös erővel megőrizni a világ biztonságát. Egyikük hatalma sem elég ahhoz, hogy a glóbusz problémáit egyedül megoldja.

Élni kell!

„Vannak a magyar külpolitika számára kihívások, melyek országunkat Oroszországhoz kötik. Magyarország képtelen energiaszükségleteiben függetlenedni az orosz gáztól. Élni kell!” – magyarázta többek között a közönség soraiban ülő amerikai nagykövetnek a miniszterelnök. Hozzátetette, hogy Magyarország ugyanakkor tagja egy közösségnek, mely az Oroszországétól teljesen eltérő értékek mentén határozza meg magát. Ezt nevezte a magyar kormányfő beszédében értékek és érdekek harcának.

Gyurcsány leszögezte: képtelenek vagyunk függetlenedni az orosz gáztól (fotó: MTI)

Gyurcsány leszögezte: képtelenek vagyunk függetlenedni az orosz gáztól (fotó: MTI)

Kiemelte, hogy sokszor Amerika is hasonló problémával szembesül, mikor saját értékeitől eltérő hagyományokkal, vezetéssel rendelkező országgal kell együttműködnie. Tom Lantosra hivatkozva, úgy vélte, az ország jóléte annak függvénye, hogy mennyire képes a külpolitika megtalálni az egyensúlyt érdekek és értékek között.

Gyurcsány Ferenc hangoztatta, úgy véli, Tom Lantos álma bizonyos szempontból megvalósult. Magyarország a NATO és az Európai Unió tagja, önmaga teljesítményére büszke, erős ország. A miniszterelnök szerint Tom Lantos életműve megérdemelten kiált egy intézet létrehozásáért. Bejelentette, a kormány kezdeményezi a Tom Lantos Intézet a Szabadságért és a Demokráciáért nevű intézmény létrehozását, ennek érdekében törvénytervezetet nyújt be.

A konferencián felszólalt még Charles Gáti Washigntonban élő politológus és egyetemi tanár, aki közeli barátságban volt Tom Lantossal. Gáti anekdotákat mesélt Lantossal közös élményeiről, majd ő is rátért Amerika és Európa viszonyának fejtegetésére. Felhozta, hogy Amerika háromszor mentette meg Európát, először az első, majd a második világháború, végül a hidegháború során, a hála pedig nem politikai fogalom.

Mégis van Gárda

Felszólalt még Kurt Volker, az Egyesült Államok NATO nagykövete és Valki László egyetemi tanár. Az ELTE jogi karán nemzetközi jogot oktató Valki László többször szóba hozta a Magyar Gárda negatív hatását hazánkra és sajnálatát fejezte ki, hogy olyan jogállamban élünk, ahol rendkívül liberális szólásszabadság uralkodik és a gyűlöletbeszéd korlátozását nem teszi lehetővé az Alkotmánybíróság. Szóvá tette a bíróságok tehetetlenségét is, köztük megemlítette, hogy a Gárda ügyét tárgyaló bírónő lemondott és így december előtt már biztos nem várható ítélet.

Hazafi és jó barát

A konferencia összes szónoka méltatta Tom Lantos haláláig tartó szeretetét és elkötelezettségét Magyarország iránt. Elmondták mennyit tett a kongresszus egyetlen holocaust túlélő tagja az emberi jogokért, a kisebbségek, köztük a határon túli magyarok helyzetének javításáért. A 80-as években még a kommunista magyar és román felső vezetéssel is találkozott, holott ezt akkoriban az Egyesült Államokban egyáltalán nem nézték jó szemmel. A felszólalók beszéltek még a totális diktatúrák elleni elkötelezett harcáról és családja iránti szeretetéről. Tom Lantos 2008. február 11-én hunyt el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik