Nagyvilág

Göncz felavatta a WTC romjai alól előkerült magyar zászlót

Göncz Kinga külügyminiszter felavatta New Yorkban a Világkereskedelmi Központ (WTC) romjai alól előkerült, utólag bekeretezett magyar zászlót helyi idő szerint csütörtök este a magyar főkonzulátuson.

A szakadozott, gyűrött, összekoszolódott lobogót évekkel a New York-i WTC-központ elleni 2001. szeptember 11-i merényletek után, a déli torony maradványainak eltávolítása során találták meg.

Göncz Kinga az avatás alkalmából tartott fogadáson azt mondta: a zászló az ikertornyok összeomlását jelképezi; kiállításával a magyar kormány és a külképviselet tisztelegni kíván a terrortámadás mintegy 3 ezer ártatlan áldozatának emléke előtt.

A WTC maradványai között mintegy 30 azonos méretű (120×180 centiméteres) zászlót vagy annak maradványait találták meg; arra lehet következtetni, hogy a magyar lobogó vélhetően a WTC tetőkilátójához vezető belső folyosón elhelyezett nemzeti zászlók egyike volt. A maradványok átvizsgálásával foglalkozó részleg a személyes tárgyak azonosítása után 2006 elején azonosította a zászlókat és adta át azokat az érintett külképviseleteknek.

Néze meg az FN Tudósító (Manhattan) beszámolóját az eseményről!

Néze meg az FN Tudósító (Manhattan) képes beszámolóját az eseményről!

A zászlót a főkonzulátus bekereteztette, és azt a külképviselet reprezentációs termében, az átadást megörökítő felirattal helyezi el. “Magyarországnak a terrortámadás után az Egyesült Államok melletti szövetségesi kiállása és a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem iránti tevékeny elkötelezettsége szimbólumaként” – lesz olvasható a zászló alatt.

A főkonzulátus fogadásán részt vett a New York-i rendőrség és tűzoltóság több képviselője, felolvasták Michael Bloomberg polgármester üzenetét. A magyar származású George Pataki, New York állam volt kormányzója úgy fogalmazott, hogy “a zászló a New York városa és a magyar nép közti szoros kapcsolat fontos szimbóluma”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik