Nagyvilág

Bush nem engedte Izraelnek Irán bombázását

Izrael idén tavasszal komolyan fontolóra vette az iráni atomlétesítmények elleni katonai csapást, George Bush amerikai elnök azonban megtagadta a terv támogatását - írta magas rangú európai diplomáciai forrásokat idézve a pénteki The Guardian.

A vezető londoni baloldali napilap értesülései szerint Bush közölte az izraeli féllel, hogy elutasító álláspontját elnöksége végéig nem tervezi megváltoztatni. Ehud Olmert akkori izraeli kormányfő májusban, egy négyszemközti megbeszélésen vetette fel a támadási tervet az amerikai elnöknek, aki az izraeli államalapítás 60. évfordulójára látogatott az országba – írta a brit lap.

A The Guardian szerint egy európai kormányfőnek Olmert később beszámolt Bush álláspontjáról. Az izraeli és a meg nem nevezett európai kormányfő tárgyalása annyira kényes volt, hogy feljegyzések sem készültek róla, ám az európai miniszterelnök elmondta munkatársainak – a lap forrásainak -, az Olmert által vele közöltek “igen kényes tartalmát”.

Bush a források szerint két okból utasította el az Irán elleni izraeli csapás támogatását. Az egyik az Irakban és Afganisztánban állomásozó amerikai és egyéb erők elleni, valószínűsíthető iráni válaszcsapás, a másik pedig az az amerikai aggály, hogy Izraelnek esetleg nem sikerül egyetlen akcióval lerombolnia az iráni atomfejlesztési létesítményeket, még akkor sem, ha több tucatnyi repülőgépet vet be, egy napokig elhúzódó támadássorozat viszont a teljes háború kockázatával járna – áll a brit napilapban.

Az, hogy Bush elnök elutasította az izraeli akció támogatását, és erős utalást tett arra, hogy nem is fogja meggondolni magát, valószínűleg véget vet azoknak a spekulációknak, hogy Washington esetleg “októberi meglepetésre” készül, még az amerikai elnökválasztás előtt – írta a The Guardian. A lap szerint egyes elemzők azzal számoltak, hogy Bush támogatna egy izraeli csapást, az elnökválasztás előestéjén teremtett biztonsági válsággal igyekezve segíteni a republikánus jelölt, John McCain kampányát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik