Nagyvilág

Merénylet egy izraeli történészprofesszor ellen

Pokolgépes merényletet követtek el csütörtökre virradóra Jeruzsálemben egy neves izraeli történészprofesszor ellen, akinek közismertek a palesztin területek kolonizációjával szembeni állásfoglalásai.

A 73 éves Zeév Sternhell könnyebb sérüléseket szenvedett a lábán egy robbanó szerkezettől, amikor éjjel bezárta a háza körüli kerítést. A professzort kórházba szállították. A rendőrség szerint a támadók ultranacionalista szélsőségesek lehettek.

A lengyelországi születésű, Holokauszt-túlélő Sternhell a jeruzsálemi héber egyetem politikatudományi tanszékének tanára, a fasizmus szakértője, fő területe a franciaországi szélsőjobboldal ideológiai gyökerei. Rendszeresen publikál a Háárec című izraeli napilapban. Írásaiban gyakran támadja az izraeli ultranacionalista tábort és a kolonizációt, a palesztinokkal való megbékélés híve.

Nagy vitát váltott ki nemrégiben azzal a cikkével, amelyben így vélekedett: „Ha a palesztinok nagyobb tisztánlátásról tennének tanúságot, akkor akcióikat a kolóniák ellen koncentrálnák, nők és gyermekek helyett”. A Gázai övezet elleni izraeli blokádot pedig „erkölcstelennek és hatástalannak” ítélte meg. Az idén kapta meg az ország legmagasabb polgári kitüntetését, az Izrael-díjat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik