Nagyvilág

Emlékművet állítottak Hitler merénylőjének

Emlékművet állítottak szerdán Berlinben az Adolf Hitler ellen 1939-ben sikertelen merényletet elkövető Georg Elsernek.

Németországban a fővárosi az első emlékmű, amelyet a müncheni Bürgerbra:ukeller sörözőben, 1939. november 8-án elkövetett, végül célt tévesztett pokolgépes merénylet végrehajtójának tiszteletére hoztak létre.

Wolfgang Schauble német belügyminiszter az emlékmű ünnepélyes avatásán hangsúlyozta: a németek nehezen ismerték el, hogy akadtak olyan emberek, akikben volt több józanság és bátorság ahhoz, hogy szembeforduljanak Hitler rezsimjével. Közéjük tartozik Claus Schenk von Stauffenberg ezredes és összeesküvő katonatársai, akik 1944 júliusában hajtottak végre sikertelen pokolgépes merényletet Hitler ellen annak rastenburgi főhadiszállásán.

De talán még inkább találó leírás ez Elserre, a königsbronni asztalosra, aki mindenkinél korábban helyes ítéletet alkotott, és cselekedett.

A berlini ünnepségen elhangzott, hogy egész Németországnak követni kellene a főváros példáját, további emlékműveket állítva “ennek a nagyszerű, magányos és jelentős” németnek a tiszteletére.

Elserről már számos utcát és néhány iskolát is elneveztek országszerte, 1999 óta pedig múzeum őrzi emlékét a baden-württembergi Königsbronnban. A szerdán felavatott berlini emlékmű Tiergarten kerületben, a Spree folyó kanyarulatában található, nem messze a szövetségi belügyminisztérium modern épületétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik