Nagyvilág

Székely autonómiát akar Magyarország?

Gesztusértékű a bukaresti magyar nagykövet kolozsvári látogatásán tett kijelentése, amely szerint Magyarország támogatja az autonómia ügyét - fejtette ki keddi vezércikkében az erdélyi Krónika.

A lap szerint Füzes Oszkár előző napi kolozsvári bemutatkozó látogatásán azt mondta: a régióban az autonómia több formáját is gyakorlatba lehetne ültetni. „Magyarország támogat minden, a román többséggel folytatott párbeszéden alapuló békés, demokratikus autonómiatörekvést” – idézi őt a Krónika.

Balogh Levente erről szóló vezércikkében megállapította: Füzes Oszkár a nagykövetté történő kinevezése óta eltelt két hónapban többet foglalkozott a romániai magyar közösséget foglalkoztató ügyekkel, mint elődei együttvéve. Hiszen már korábban is hajlandó volt állást foglalni egy olyan, a magyar külügy által addig többnyire csak diplomatikus köntörfalazással kezelt ügyben, mint az autonómia kérdése, és álláspontját most Kolozsváron is megismételte.

Persze a nagykövet által elmondottak most sem lépik túl az általánosságok határait, mégis előrelépésnek tekinthetők, főleg annak fényében, hogy az utóbbi években Budapestről még ilyen szintű támogatás sem sűrűn érkezett – olvasható a cikkben. A szerző szerint a nagykövet kolozsvári kijelentése már csak azért is gesztusértékű, mert csupán egy nappal azt követően hangzott el, hogy Traian Basescu államfő székelyföldi látogatása alkalmával ismét a területi önrendelkezés ellen foglalt állást.

„Ebben a helyzetben igenis súlya van, hogy Budapest bukaresti képviselője kijelenti: országa támogatja az autonómia ügyét. A kérdés most az, hogy a mostani megszólalások vajon Füzes agilisabb személyiségéből vagy a magyar diplomácia stratégiaváltásából fakadnak. Vélhetően mindkét tényező tetten érhető a gesztusban” – írta Balogh levente.

A cikkíró szerint a magyar kormány számára bizonyára kényelmetlen, hogy a korábban Budapestre mint állandó támogatóra tekintő határon túli magyarok között legalább annyira népszerűtlen, mint otthon. Ráadásul az ilyen, „hangulatjavító” kijelentéseket otthon is el lehet adni az aktivizálódó magyar külpolitika bizonyítékaként – teszi hozzá a szerző, megállapítva, hogy „a nyitány mindenesetre hangzatosra sikeredett”.

Szerinte most már „csak” annyi szükséges, hogy a kormány valóban fölsorakozzon a nagykövet mögé, és minden lehetséges fórumon kiálljon a magyarlakta romániai régiók gazdasági fejlesztése és önrendelkezése mellett. Kezdetnek ott van mindjárt az októberi közös magyar–román kormányülés – állapította meg Balogh Levente.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik