Nagyvilág

Öngyilkos lett a finn ámokfutó

Öngyilkosságot követett el és belehalt sérüléseibe az az ámokfutó, aki egy Finnország nyugati részén található szakiskolában automata fegyverrel lövöldözni kezdett. A támadásban legkevesebb kilenc gyermek vesztette életét.

Az YLE közszolgálati televízió a kilenc halotton kívül két sebesültről tud. Az ámokfutó az iskola egyik diákja volt, aki a legutóbbi értesülések szerint megpróbált magával is végezni, de túlélte az öngyilkossági kísérletet és fejlövéssel, válságos állapotban szállították a tamperei kórházba. Bűntársa valószínűleg nem volt.

A 20 éves fiatalember helyi idő szerint nem sokkal 11 óra előtt kezdett lövöldözni. A felnőttképzéssel foglalkozó szakiskolában 150-200 ember tartózkodott, amikor az ámokfutás elkezdődött. Az épület kiürítését a rendőrség már akkor megkezdte, amikor a tettes még az iskolában volt és lövöldözött.

Az intézményben állítólag tűz támadt, legalább egy helyiségben lángok csaptak fel. Az önkormányzat egyik illetékese azt mondta, hogy a tüzet még kitörésekor, gyorsan elfojtották. Az STT hírügynökség úgy tudja, hogy a rendőrség terrorelhárító egységei készen álltak az épület megrohamozására és a fegyveresnél állítólag robbanószer is volt. Sem ezt az információt, sem a tűz kitöréséről szóló sajtóbeszámolókat rendőrségi vagy tűzoltósági források egyelőre nem támasztották alá. A finn kormány délben rendkívüli kormányülést tartott a vérengzés miatt – jelentette be a kormányszóvivő.

Legutóbb tavaly novemberben lövöldözött ámokfutó egy finn középiskolában. A 18 éves elkövető, a gimnázium érettségiző diákja akkor hat diákot és az intézmény két munkatársát lőtte le, majd magával is végzett a dél-finnországi Tuusula településen. A vérengzés előtt egy videofelvételen beharangozta tervét a YouTube videofájl-megosztó portálon. Az eset az egész országot sokkolta, a mészárlást Matti Vanhanen miniszterelnök “nagy tragédiának” nevezte.

A tuusulai ámokfutásnak Kauhajokiban is nagy visszhangja volt – mondta kedden Antti Rantakokko, a Helsinkitől 360 kilométerre nyugatra fekvő Kauhajoki polgármestere, aki szerint megfigyelhetők bizonyos hasonlóságok a két eset között. A YouTube portálon végzett keresés eredményeként előkerült négy videofelvétel, amelyet egy magát Mr. Saarinak mondó felhasználó töltött fel. Állítása szerint 22 éves és Kauhajokiban él. A rövid felvételeken egy sötét ruhát viselő férfi látható, amint egy lőtéren lő. A felhasználói profiljában az alábbi bejegyzés olvasható: “…és hirtelen háború lett és az anyák sikoltoztak. Bosszúból és megtorlásként egy másik háborúért”.

Finnországban rendkívül ritkán fordul elő iskolai lövöldözés és tavaly több intézkedést is hoztak annak érdekében, hogy ilyen dráma többé ne ismétlődhessen meg. A kormány elhatározta, hogy alkalmazza azt az európai direktívát, amely szerint kiskorú nevén nem lehet fegyver és 15-ről 18 évre emelte a fegyvertartás törvényes korhatárát. A finn oktatási rendszer a világ élvonalába tartozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik