Nagyvilág

9000 embert szabadon engednek Mianmarban

Összesen 9002 fogoly szabadon bocsátását jelentette be kedden a mianmari junta.

Mint a New Light of Mianmar című hivatalos lap közölte, az intézkedés célja, hogy a szabadon bocsátottak részt vehessenek a 2010-re tervezett választásokon. Arról azonban nem írt, hogy érintett-e a döntésben az országban bebörtönzött mintegy kétezer politikai elítélt.

A lap szerint azok, akik jó magaviselet miatt szabadon bocsáthatók, „a nemzet érdekeit szolgálhatják az építésben és a 2010-ben tartandó tisztességes választásokon”. További részletekbe azonban nem bocsátkozott.

19 év házi őrizetben

Az ENSZ évek óta követeli valamennyi mianmari politikai fogoly szabadon bocsátását, mindenekelőtt Aung Szan Szú Kji ellenzéki vezetőét. A politikusnő az elmúlt 19 évben szinte állandóan házi őrizetben volt. Egy nyugati diplomata szerint Aung Szan Szú Kji ügyvédje kedden nyújt be hivatalos keresetet védence szabadon bocsátása ügyében.

Pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért azonban úgy vélekedett: kevés remény van arra, hogy politikai foglyokat is szabadon bocsássanak kedden. A párt szóvivője emlékeztetett arra, hogy már korábban is voltak hasonló tömeges amnesztiák, de ezek általában nem vonatkoztak a politikai foglyokra.

Véres leverés

A bejelentés akkor történt, amikor az emigrációba kényszerített mianmari ellenzék a buddhista szerzetesek által vezetett felkelés véres leverésének első évfordulójára emlékezik. A jelenleg őrizetben lévő 2000 politikai fogoly közül 700-at 2007 szeptemberében tartóztattak le. A megmozdulásokban és a megtorlásokban 31-en vesztették életüket, 74 ember sorsáról nincs hír azóta sem.

Az idén májusban, miközben ciklon pusztított az ország déli részén, a katonai kormányzat kierőszakolt egy, a juntának kedvező alkotmánymódosítást, amelynek célja megnyitni az utat a 2010-es törvényhozási választásokhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik