Nagyvilág

163 halott az indiai áradásokban

Négy nap alatt 163 embert halt meg a monszun okozta áradásokban India északi és keleti részén, a hatóságok pedig az árvíz fogságában rekedt több százezer ember kimenekítésén fáradoznak.

Az indiai hatóságok közlése szerint a halálesetek többsége a sűrűn lakott északi Uttar Prades államban történt, ahol a folyók többsége a szüntelen esőzés miatt kilépett medréből. Uttar Pradesben 32 ember fulladt vízbe, lelte halálát összedőlt épületek romjai alatt vagy áramütés miatt. Ebben az államban a hét végén hetven emberéletet követelt az árvíz, kétszázezer ember kényszerült elhagyni otthonát. A hatóságok több mint kétezer tábort létesítettek a tartományban, hogy menedéket nyújtsanak a bajba jutottaknak.

A keleti Orisza tartományban négy nap alatt 29 emberéletet követelt a monszun. A hatóságok mintegy 285 ezer embert menekítettek ki, 261 segélytáborban szállásolták el őket, de további kétszázezer embert próbálnak kimenekíteni a víz fogságából.

Az elkövetkező néhány napban további esőzések várhatók, és a tartományi kormányzat az indiai flotta segítségét kérte, a víz ugyanis elárasztott mintegy 650 falut. Az indiai légierő helikopterekből élelmiszercsomagokat dob le az árvíz fogságában rekedt embereknek, 1300 motor- és evezős csónak vesz részt a bajba jutottak kimenekítésében.

Az északi Himácsal Prades tartományban 32 halálos áldozata volt a monszunnak, többségük a heves esőzések okozta fölcsuszamlásokban lelték halálukat. A dél-ázsiai térségben júniustól szeptemberig tart a monszun, amely meghozza a mezőgazdaság számára nélkülözhetetlen csapadékot, ugyanakkor hatalmas károkat is tud okozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik