Nagyvilág

Nyugdíjasokkal alakulhat kormány Szlovéniában

A Szociáldemokraták (SD) ellenzéki párt nyerte meg a vasárnapi szlovéniai parlamenti választásokat - derült ki a szlovén országos választási bizottság által közölt adatokból. A baloldali kormány a nyugdíjasok pártjával szerezhet többséget.

A még nem végleges hivatalos eredmény szerint az SD a szavazatok 30,5 százalékával végzett az élen, s ezzel 29 mandátumot szerzett, az eddig kormányzó jobbközép Szlovén Demokrata Párt (SDS) 29 százalékot ért el (28 mandátum) – közölte az országos választási bizottság internetes honlapján.

A leadott szavazatok bő 97 százalékát összesítették, a maradék kicsivel több mint két százaléknyi voks külföldről érkezik be. Ezek összesítése után, október 1-jén közlik a hivatalos végeredményt. A 90 fős törvényhozásban 88 hely betöltéséről döntöttek a választók; egy-egy képviselőt a magyar és az olasz nemzeti kisebbség delegálhat. A választási részvétel 62 százalékos volt, valamivel magasabb, mint legutóbb, négy évvel ezelőtt.

Jelen állás szerint a szociáldemokraták és a velük szövetséges két balközép párt, a Zares (amely a szavazatok 9 százalékát kapta) és a Szlovénia Liberális Demokráciája (LDS, 5 százalék) együttesen 43 mandátumot szereztek, tízzel többet, mint a jobboldali pártok. A három baloldali párt csak a Szlovénia Nyugdíjasainak Demokrata Pártja (DeSUS) támogatásával alakíthat a parlamenti többség támogatását bíró kormányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik