Nagyvilág

Milyen lesz az új izraeli kormány?

Ehud Olmert izraeli kormányfő vasárnap nyújtotta be lemondását Simon Peresz elnöknek a heti kabinetülést követően. A korrupciós vádak miatt távozó Olmert még nagyjából hat hétig marad az ügyvezető kormány élén. Amennyiben ez alatt az idő alatt a Kadima párt új elnökének, Tzipi Livninek nem sikerül újjászerveznie a koalíciót, előrehozott választásokra kerül sor, másfél évvel a hivatalos időpont előtt.

„A döntés nem volt sem egyszerű, sem könnyű” – mondta először Olmert a megbeszélés előtt, majd ugyanezzel a mondattal jellemezte beszélgetésük eredményét maga az elnök is a találkozó végén – írja a Haaretz című izraeli lap. A formális aktus végén Peresz megköszönte Olmert munkáját és kiemelte, hogy a miniszterelnök mindig az ország céljait tartotta szem előtt működése során.

Peresz közölte, hogy minél hamarabb tárgyalni kíván a parlamenti frakciók vezetőivel, hogy felállhasson az új kormány. Erre hétfőn még nem kerülhet sor, mert az izraeli elnök New Yorkba utazik, hogy részt vegyen az ENSZ közgyűlésén. Elmondta még, hogy Izrael összetett kihívásokkal néz szembe mind biztonsági, mind gazdasági téren és rengeteg társadalmi kérdés is megoldásra vár. Fontos ezért, hogy ne akadjon meg a kormányzás a kormányváltás ellenére. „Izrael egy erős demokratikus ország. A miniszterelnök személyének változása nem fogja meggyengíteni, fenyegetni állampolgárainak biztonságát és befolyásolni elhivatottságát a béketárgyalások terén” – reagált saját szavaira Simon Peresz.

Olmert kijelentette, hogy ügyvezető miniszterelnökként posztján marad az új kormány hivatalba lépéséig és mindent megtesz azért, hogy az minél előbb megalakulhasson. Elmondta továbbá, hogy folytatná a tárgyalásokat a Palesztin Fennhatósággal bár komoly előrelépésre az év végéig már feltehetően nem kerül sor.

A második női miniszterelnök

A miniszterelnöki poszt várományosa, a jelenleg a külügyminiszteri posztot betöltő Tzipi Livni. Amennyiben vezetésével alakul meg az új kormány, ő lesz Golda Meir után Izrael második női miniszterelnöke.

Az ötvenes éveiben járó politikus asszony kevesebb, mint tíz éve a Knesszet tagja, múlt héten pedig elnyerte a kormányzó Kadima párt elnöki tisztségét. A győzelem azonban nem volt elsöprő mértékű. Alig pár száz szavazattal maradt le párton belüli riválisa, Shaul Mofaz közlekedési miniszter.

A sorokat rendezni kell

Nem lesz könnyű dolga tehát a Kadima új vezetőjének. Meg kell akadályoznia többek között, hogy két riválisa, balról Ehud Barak, jobbról Benjamin Netanyahu megegyezzenek a háta mögött, ezzel elvágva Kadima elnök asszonyának koalíciós terveit. Livni nem is habozott, pár órával Olmert hivatalos lemondását követően találkozott Ehud Barakkal, a baloldali Munkapárt elnökével. A másfélórás megbeszélést röviden „jónak” nevezte és annak folytatását szorgalmazta.

Livni teljes értékű partneri szerepet ajánlott Baraknak, amennyiben hajlandó csatlakozni az általa vezetett kormányhoz. Bár a két politikus viszonya korántsem nevezhető feszültségektől mentesnek, a Kadima vezetője szerint át kell lépni ezeken a nézeteltéréseken az ország érdekében. „Mindent összevetve, Barak is a nemzet boldogulását tartja szem előtt” – bókolt a baloldali politikusnak.

Engedmények balra, jobbra

Azt még persze nem tudni, hogy Barak elfogadja-e a koalíciós ajánlatot, de Kadima párti tisztviselők úgy vélik, nem áll érdekében előrehozott választások megtartása. Livni pedig hajlandóságot mutat a kormány nagyobb mértékű átalakítására. Habár a baloldal által, a bíróságokat mélyen érintő reformjai miatt bírált Daniel Friedmann igazságügy miniszter eltávolításáról nem kívánt beszélni.

A miniszterelnöki szék várományosának eközben belső ellenzékére is oda kell figyelnie. Nehézségeket okoz az is, hogy fogyatkoznak a Kadima alapítóatyái, karakteres figurái, mindössze három évvel a párt létrejötte után. Shaul Mofaz, miután lecsúszott a pártelnöki tisztségről, bejelentette, hogy ideiglenesen otthagyja a politikai színpadot. Ariel Sharon, a legfőbb pártalapító még 2006-ban kapott agyvérzést és azóta is kómában van. Uriel Reichmann professzor is elhagyta a Kadimát.
Livninek tehát most engedményeket kell tennie a baloldali Munkapárt és a szélsőjobboldali Shas vallásos párt felé egyaránt, miközben meg kell akadályoznia, hogy Netanyahu külön alkuval eltérítse Barakot a koalíciótól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik