Nagyvilág

Galvestont lenullázta az Ike hurrikán

A lerombolt faházak mellett patkányok, lerobbant szennyvízhálózat és az alapszolgáltatások szinte teljes hiánya fogadja majd a texasi Galveston lakóit, amikor szerdán újra megnyitják az Ike hurrikán által letarolt szigetet. A forgószél 61 halottat követelt Amerika déli államaiban.

A közüzemi szolgáltatások még hetekig akadozni fognak, ez azonban sokakat nem rettent el a hazatéréstől, azon 45 ezer ember közül, akit kitelepítettek a Mexikói-öböl partján fekvő területről.

A sziget lakóházainak egy része a föld színével vált egyenlővé, de van olyan épület is, amelyik csodával határos módon sértetlen maradt. Az üzemanyag-ellátás még nem biztosított, az elektromos hálózatot csak részben állították helyre, a helyi üzletek közül viszont néhány már kinyitott.

A hatóságok figyelmeztetnek: Galveston továbbra is veszélyes. A szülőknek óvniuk kell gyerekeiket a fertőzésektől és a rombolás nyomán keletkezett egyéb veszélyektől. A sziget szerdai megnyitása után este 6-tól reggel 6-ig tartó kijárási tilalom lép érvénybe. A térségben folyamatosan irtják a kórokat terjesztő moszkitókat. A szélvihar által elsodort közlekedési jelzőlámpákat egyelőre stop-táblákkal helyettesítik.

Az amerikai hírtelevíziók kuriózumként számoltak be arról, hogy a Galveston melletti Bolivar-félszigeten – ahol a forgószél még nagyobb pusztítást vitt véghez – egy hosszú partszakaszon, ahol minden ház összedőlt, ameddig a szem ellát, egyetlen ház maradt épen a romtengerben. A félszigetre még nem térhetnek vissza a lakók, a főút járhatatlan, a vihar elől elmenekülteket nehéz terepjárókkal viszik körbe, hogy szemrevételezzék a károkat.

Az Ike hurrikán 61 halottat követelt, 26-ot Texasban. A hét végéig helyreállították az áramellátást a déli szövetségi államban azon fogyasztók több mint felének a házában, akiket a vihar elvágott az elektromos hálózattól, de még így is 1,2 millió házban nincs villanyáram.

Galveston és Bolivar mellett több körzet lakhatatlanná vált, így például a Texas és Louisiana állam határán fekvő, 110 ezer lakosú Beaumont is, ahol csak a hétvégén oldották fel a kötelező kitelepítési parancsot. Mivel a város nagy részében nincs elektromosság, nem működnek a közüzemi szolgáltatások, ezrek nem térhetnek vissza otthonukba. Az Ike elől csaknem 1 millióan menekültek el a partvidékről, 439 ezer család folyamodott szövetségi segélyért, ezrek kénytelen továbbra is menedékhelyeken, illetve hotelekben meghúzni magukat, lakóhelyüktől távol.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik