Nagyvilág

Venezuela és Oroszország még jobb barát

A stratégiai szövetség elmélyítésének jegyében Venezuela és Oroszország új terveket dolgoz ki a kőolajipari, fegyverszállítási és fejlett technológiák alkalmazásában való együttműködésről - közölte a venezuelai kormány csütörtökön.

Hugo Chávez venezuelai elnök, aki a jövő héten látogat Moszkvába, orosz vállalatokkal tervez új olajipari projekteket. A két ország novemberben közös hadgyakorlatot tart a Karib-tengeren. Venezuela orosz légvédelmi rendszerek és páncélozott járművek beszerzéséről tárgyal, valamint érdeklődik az új Su-35-ös vadászgépek iránt is. Oroszország és Venezuela 2005 óta négymilliárd dollár értékben kötött fegyverek szállításáról szóló szerződéseket, amelyek alapján Venezuela Szuhoj-repülőket, Mi-17-es helikoptereket és százezer Kalasnyikovot vásárolt.

Két Tu-160 típusú orosz hadászati bombázó csütörtökön tért vissza Caracasból állomáshelyére, a délkelet-oroszországi Engelsz városba. Nyolcnapos venezuelai tartózkodásuk során két alkalommal végeztek gyakorló repülést a Karib-tenger térségében.

Ezzel egy időben Caracasban tárgyal Igor Szecsin orosz miniszterelnök-helyettes, akit üzletemberek népes küldöttsége kísért el. Szecsin közölte, hogy az öt legnagyobb orosz olajvállalat – a Rosznyeft, a Lukoil, a Gazprom Nyeft, a Szurgutnyeftegaz és a TNK-BP – konzorcium létrehozására készül, hogy 6,5 milliárdos beruházással nyersolaj-finomítót építsen Venezuelában.

Oroszország azt is tervezi, hogy hajó- és fegyvergyárakat épít Venezuelában, valamint pilótakiképző központot létesít. A Szecsint kísérő üzletemberek még azt is felajánlották, hogy Caracasban kiépítik a szélessávú vezeték nélküli (Wi-Fi) internethálózatot.

Oroszország gazdasági befolyása egyértelműen erősödik Latin-Amerikában. Bolívia éppen csütörtökön jelentette be, hogy megállapodást köt a Gasprom orosz nagyvállalattal kőolaj- és földgázlelőhelyeinek feltárásáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik