Nagyvilág

Észak-Korea megzsarolta az Egyesült Államokat

Észak-Korea nukleáris programjának újraindításával próbálja rákényszeríteni az Egyesült Államokat, hogy vegye le a távol-keleti országot a terrorizmust támogató országok listájáról. Első lépésként a júniusban felrobbantott yongbyoni atomreaktor helyreállítását tervezik.

A hat oldal – Kína, Japán, Dél-Korea, Oroszország, Egyesült Államok – részvételével folyó tárgyalások után az észak-koreai tárgyaló delegáció vezetője, Hyun Hak-Bong kijelentette, hogy teljes mértékben elkötelezett a program újraindításában – írja a CNN. Figyelmeztetett, hogy az újraindítás megkezdését „mindenki észre fogja venni”.

Észak-Korea azt követően egyezett bele nukleáris fegyverkezésének megszakításába, hogy a hatoldalú megbeszélések eredményeként 1 millió tonna nukleáris üzemanyag értékének megfelelő segélyszállítmányokat kapott. Az idén hatvanéves állam vállalta yongbyoni atomlétesítményének megsemmisítését, melyet októberig fejeztek volna be. Cserébe néhány az országot sújtó szankció feloldását kérték az Egyesült Államoktól, továbbá hogy az USA vegye le Észak-Koreát a terrorizmust támogató országok listájáról.

A délkelet-ázsiai ország júniusban egy hatvanoldalas dokumentumot tett közé, melyben vázolta atomprogramjának történetét. Az 1986-ban megkezdett plutóniumtermelés eredményeként ma az ország mintegy hét atombomba megalkotásához elegendő radioaktív anyaggal rendelkezik. Júniusban nyilvánosan felrobbantották a yongbyoni reaktor hűtőtornyát, ezzel is hangsúlyozva, hogy valóban a program leállítása a céljuk. A folyamat azóta nem haladt előre, mostanában pedig visszafordulni látszik.

Augusztus 14-én állt le a reaktor, szeptember 3-án viszont már az újjáépítésről adott hírt a Yonhap hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva. A döntést azzal indokolták, hogy Észak-Korea még mindig nem került le az amerikai feketelistáról.
Észak-Korea visszautasította azt az amerikai kezdeményezést, hogy ellenőrök járhassák az észak-koreai atomlétesítményeket minden előzetes bejelentés nélkül. „Az Egyesült Államok nagyot téved, ha azt gondolja, hogy bármikor házkutatást végezhet országunkban, amikor úgy gondolja. Ez nem Irak” – áll a külügyminisztérium hivatalos közleményében, melyet az állami hírügynökség tett közzé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik