Nagyvilág

Másodszor is női kormányfője lehet Izraelnek

Cipi Livni külügyminiszter lett a Kadima izraeli kormánypárt elnöke, de csak minimális előnnyel győzött a párt belső választásán. Ehud Olmert korrupcióval vádolt kormányfő, a párt eddigi elnöke vasárnap bejelenti távozását, ezt követően Cipi Livni kaphat kormányalakítási megbízást.

A választási bizottság által csütörtök hajnalban közölt hivatalos végeredmény szerint az 50 éves politikus a voksok 43,1 százalékát szerezte meg, vagyis többet, mint az egyfordulós győzelemhez szükséges 40 százalék. Legkomolyabb ellenfele, Saul Mofaz közlekedési miniszter 42 százalékot ért el. A két másik jelölt, Meir Sitrít belügyminiszter a voksok 8,5 százalékát, míg Avi Dihter, a közbiztonsági tárca irányítója a szavazatok 6,5 százalékát gyűjtötte be.

Az eredmények közzététele után Mark Regev kormányszóvivő közölte, hogy Ehud Olmert miniszterelnök a vasárnapi kabinetülésen bejelenti távozását, majd hivatalosan is benyújtja lemondását Simon Peresz elnöknek. Olmert telefonon gratulált Livninek győzelméhez, akárcsak a nagy vesztes, Saul Mofaz, aki az izraeli média szerint csütörtök reggel hívta fel vetélytársát. A Kadima tagsága szerdán nemcsak pártelnököt, hanem kormányfőjelöltet is választott, miután a korrupcióval vádolt Ehud Olmert miniszterelnök hónapokkal ezelőtt bejelentette, hogy lemond a kormány vezetéséről. A 74 ezer párttag nagyjából fele (53,7 százalék) szavazott.

A legbefolyásosabb asszony

Az Izrael legbefolyásosabb asszonyaként számon tartott Livni győzelme nem okozott meglepetést, mivel már jó ideje minden közvélemény-kutatás szerint ő volt a legnépszerűbb. Az viszont meglepő, hogy csak ilyen kis különbséggel, mindössze 431 szavazattal tudta megelőzni Mofazt. Livni közölte, hogy már pénteken felveszi a kapcsolatot a lehetséges koalíciós partnerekkel, jóllehet Peresz elnöktől csak Olmert hivatalos lemondása után kaphat kormányalakítási megbízást.

Az a cél vezérli, hogy véget vessen a bizonytalanságnak az izraeli belpolitikában – hangoztatta.
Az új pártelnöknek 42 napja van a kormány megalakítására. Ha próbálkozása nem jár sikerrel, akkor 2009 elején ki kell írni az előrehozott választásokat, de Livninek jó esélye van arra, hogy Golda Meir (1969-1974) után Izrael második női miniszterelnöke legyen.

Remény a békére

Helyi politológusok szerint a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy Livninek sikerül dűlőre jutnia a Kadima jelenlegi partnereivel. Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnökként mindaddig hivatalban marad, amíg a parlament jóvá nem hagyja az új kormányt. Cipi Livni az izraeli-palesztin békefolyamat elkötelezett híve. Száeb Erekát palesztin főtárgyaló reményét fejezte ki, hogy Livni győzelme után “komoly” tárgyalások kezdődnek minden kérdésről, s szoros együttműködés alakul ki az izraeli és a palesztin fél között.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista mozgalom szerint Livni hatalomra kerülésével folytatódna „a palesztin nép elleni agresszió és a politikai elnyomás”, ezért a palesztinok – jogaik védelmében – továbbra sem mondhatnak le az ellenállás stratégiájáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik