Nagyvilág

Átvilágítanák a román papokat

A romániai felekezetek kérhetik a papok átvilágítását, annak ellenére, hogy a szenátus jogügyi bizottsága kivonta az egyházi személyeket a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) által vizsgálhatók köréből.

A múlt héten úgy tűnt, hogy végleg ködbe veszhet az egyházi méltóságok múltja, legalábbis nem derülhet fény arra, ki volt közülük besúgó a kommunista diktatúra idején.

A szenátusi bizottság ugyanis a CNSAS működését szabályozó törvényt olyan értelemben is módosította, hogy az egyházak vezetői lekerültek a testület által kötelező módon átvilágítandó tisztségviselők listájáról. A módosítás ellen csupán két szenátor szavazott, egyikük a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeit képviselő Eckstein Kovács Péter volt.

A kampány miatt döntöttek így?

A szenátor szerint nyilvánvalóan kampánycélokat szolgál a szenátus jogi bizottságának e heti döntése, hogy a papok és egyházi méltóságok mentesüljenek az átvilágítás alól (november 30-án lesznek parlamenti választások Romániában).

A testület mindenesetre szerdán változtatott álláspontján, és Norica Nicolai szenátor javaslatára úgy döntött: a papok és az egyházi vezetők „szekus” kapcsolatait felekezetük kérésére mégis fel lehet tárni. Virgiliu Tirau, a CNSAS alelnöke szerint ilyen kezdeményezésekre eddig is volt bőven példa.

A papok és az egyházi vezetők átvilágítása az elmúlt időszakban hatalmas vitákat váltott ki. Az ortodox egyház küldöttséget is menesztett a parlamentbe, azt követelve, hogy a vonatkozó jogszabályt módosítsák. A román közvéleményben már régóta „hírlett”, hogy az ortodox egyház nagyon is magas poszton lévő papjai annak idején szorosan együttműködtek Nicolae Ceausescu diktátor állambiztonsági szerveivel.

Tavaly óta napirenden van a kérdés

A CNSAS hatáskörét az elmúlt időszakban teljesen új alapra helyezték, mert számos politikai szereplő úgy vélte: a testület „visszaél” helyzetével, túllépi hatáskörét. A román ortodox egyháznak (BOR) is ez volt a legfőbb panasza.

Az átvilágító bizottság tavaly, Teoctist pátriárka halála után kezdeményezte, hogy vizsgálják meg az ortodox egyházi vezetők esetleges szekus múltját. Az érintettek beidézését azonban az új pátriárka megválasztása utánra halasztotta.

Miután megválasztották a BOR élére Danielt, Moldva és Bukovina metropolitáját, a CNSAS rögtön beidézett több ortodox egyházi vezetőt. Az ortodox egyház törvénytelennek minősítette a testület eljárását, és elhatározta: maga kezdeményez belső vizsgálatot papjainak kommunista múltjáról. A szent szinódus különleges bizottságot nevezett ki erre a célra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik