Nagyvilág

Robbantottak az USA jemeni nagykövetségénél

Kórházi források szerint számos halálos vagy sebesült áldozata van egy robbantásnak, majd az azt követő lövöldözésnek, amely szerda délelőtt zajlott le az Egyesült Államoknak a jemeni fővárosban lévő nagykövetségénél. Ezt a követség szóvivője is megerősítette.

A magát az Iszlám Dzsihád jemeni szervezetének nevező csoport a dubaji székhelyű al-Arabíja hírtelevízióval közölte, hogy a szervezet emberei voltak a támadók. A csoport bejelentette, hogy újabb merényleteket hajt végre a Perzsa-öböl térségben. A telefonáló felszólította a jemeni elnököt, hogy részesítse kegyelemben a szervezet több bebörtönzött tagját.

Az áldozatok számáról egyelőre nem tudni pontos adatokat, de az valószínű, hogy a nagykövetséget őrző rendőrök lehetnek az áldozatok. Erre abból lehet következtetni, hogy a külképviselet előtt az utcán élettelennek vagy legalábbis eszméletlennek tűnő egyenruhások hevernek. A külképviselet egyik alkalmazottja szerint a követség munkatársai sértetlenek maradtak.

Egy szemtanú arról számolt be, hogy a külképviselet területét körülvevő fal mellett egy gépkocsi robbant fel, s ugyanabban a pillanatban egy másik autóból fegyveresek tüzet nyitottak az épület biztonsági őreire. A szemtanú szerint a támadók kettő vagy négy aknagránátot is kilőttek. A hatóságok lezárták a környéket, és mentőautók érkeztek a helyszínre. Az autóba rejtett pokolgép robbanása következtében lángba borult az épületegyüttes bejárata.

A szanaai amerikai nagykövetség márciusban is célpontja volt egy aknavetős támadásnak. A támadók azonban célt tévesztettek, és egyik gránátlövedékük egy közeli iskolát talált el. Az akkori támadásban egy rendőr és egy iskoláslány meghalt. Az akciót az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi szervezete vállalta magára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik