Nagyvilág

Hidegháborús reflexek a NATO-ban

Moszkva szerint nem volt időszerű a NATO magas rangú küldöttségének keddi grúziai látogatása; az orosz külügyminisztérium szerdán nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy a szövetség vezetőinek ottani útja a hidegháborús reflexeket idézi.

Mint az orosz külügyi nyilatkozat megállapítja, a látogatása a jelenlegi helyzetben nem szolgálta a térség megszilárdításának érdekeit. Az abból levonható következtetések megerősítették, hogy a NATO-ban ismét munkálkodnak a hidegháborús időket idéző „idegen-barát” reflexek.

A Jaap de Hoop Scheffer főtitkár vezette NATO-küldöttség kedden kereste fel Tbiliszit, majd az augusztusi orosz hadművelet egyik fő célpontjává vált Gori városában is járt. A főtitkár szolidaritásáról és támogatásáról biztosította Grúziát, és – Moszkvának címezve szavait – kijelentette, folytatódni fog a NATO bővítésének folyamata, és senki sem vétózhatja meg a katonai szövetség kapcsolatát egy országgal.

A moszkvai külügyminisztérium szerint a NATO-nak komoly következtetéseket kellett volna levonnia Mihail Szaakasvili grúz elnök elvetélt kísérletéből, amely a sokéves konfliktus erővel történő megoldására irányult. Ehelyett azonban a katonai szövetség ismét felkarolta a grúz elnök félrevezető kampányát, és megelőlegezte a grúz katonai potenciál helyreállítására vonatkozó terveket. Márpedig a NATO és Grúzia kapcsolatainak fokozására irányuló lépések újabb kalandokra ösztökélik Tbiliszit.

Moszkvában azt is kifogásolják, hogy a NATO-főtitkár vezette küldöttség felkereste Gori városát, de nem ment el Dél-Oszétia székhelyére, Chinvaliba, hogy tárgyilagosabb képet kapjon az augusztus eleji eseményekről, és megtekinthesse a grúz hadsereg éjszakai ostormának tragikus következményeit a békés polgárokra nézve. „Eme akció oroszellenes töltete nyilvánvaló” – szögezi le az orosz külügyminisztérium.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik