Nagyvilág

Az EU nem zártkörű férfiklub

Az Európai Szocialisták Pártja teljes mértékben támogatja az Európai Női Lobbi kezdeményezését, amelynek célja, hogy az európai vezető pozíciók legalább felét nők töltsék be - közölte Gurmai Zita MSZP-s európai parlamenti képviselő, az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

„Örömmel támogatom az Európai Női Lobbi kezdeményezését. A nőknek az európai döntéshozatal minden szintjén, így a legfelsőn is lehetőséget kell kapniuk. Szomorúan tapasztaltam, hogy nők alig kerülnek szóba, amikor a vezető uniós posztokról esik szó. (…) Az Európai Unió nem egy zártkörű férfiklub!” – hangsúlyozta Gurmai.

Poul Nyrup Rasmussen, az Európai Szocialisták Pártjának (ESZP) elnöke szerint a szocialisták és szociáldemokraták számára különösen fontos a férfiak és nők arányos politikai képviselete.
„Az ESZP mindent megtesz, hogy segítse a nők politikai érvényesülését, csakúgy, mint tágabb értelemben a férfiak és nők esélyegyenlőségét. Még sok a tennivaló, saját szervezetünkön belül is” – állapította meg Rasmussen.

Az Európai Szocialisták Pártjának működési szabályzata kimondja: „a férfiak és nők egyenlő képviseletére törekszik szervezeteiben és ülésein.” A spanyol szocialista kormányban több nő van, mint férfi, és a brit munkáspárti kormány 25 tagja közül is tíz nő. A brit Munkáspárt 2009-es európai parlamenti képviselőjelöltjeinek fele nő – olvasható Gurmai közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik