Nagyvilág

Washingtont és Kijevet bírálta Lavrov

Élesen bírálta az Egyesült Államokat és Ukrajnát a kaukázusi válságról szóló írásában az orosz külügyminiszter.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív napilap hétfői számában megjelent terjedelmes cikkében Szergej Lavrov azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában mindent megtett az orosz államfő, Dmitrij Medvegyev és a francia elnök, Nicolas Sarkozy által elfogadott rendezési terv támogatásának megakadályozásáért.

Ezzel a miniszter szerint egyértelművé vált, hogy Washington gyakorlatilag a konfliktusban részes félként viselkedik, s akadályozni igyekszik a kollektív rendezést. Oroszország ezek után kényszerült Dél-Oszétia és Abházia elismerésére, ami összhangban állt a két köztársaság lakosságának akaratával, s az egyetlen lehetséges kiutat jelentette a kialakult válságból – vélekedett Lavrov.

Sikeres és mértéktartó

A külügyminiszter megismételte azt az álláspontot, miszerint Oroszország a Grúzia elleni „sikeres és mértéktartó” katonai hadműveletével a nemzetközi jog normáival teljes összhangban cselekedett, beleértve az önvédelem jogát is.

Lavrov a német újság kommentároldalán közölt írásában azzal vádolta Ukrajnát, hogy a kaukázusi válságot „gátlástalanul” igyekszik kihasználni egy hamis politikai irányvonal folytatására, mégpedig az ország NATO-tagságának elérésére. Ez a törekvés figyelmen kívül hagyja az ukrán lakosság többségének akaratát, továbbá a legalapvetőbb demokratikus játékszabályokat – írta Lavrov, visszautasítva azt az érvelést, amely szerint a NATO jelentené az európai biztonság garanciáját.

Elutasítja az ellentét politikáját

A külügyminiszter szerint Oroszország elutasítja ezt a politikát, amely – mint írta – csakis akkor lehetne eredményes, ha sikerül ellentétet szítani Oroszország és Európa között. Egyúttal annak a nézetnek adott hangot, hogy ez nem fog sikerülni, már csak azért sem, mert a kaukázusi válság rendezése Oroszország és az Európai Unió szorosabb együttműködéséhez vezetett. Ezt bizonyították Medvegyev és Sarkozy tárgyalásainak eredményei is – írta Lavrov, hangoztatva, hogy az Európai Unió is beleegyezett Dél-Oszétia és Abházia biztonságának garantálásába.

Lavrov szerint Oroszországot megrázta Ukrajna reagálása a Dél-Oszétia elleni „grúz agresszióra”. Felrótta egyebek között, hogy a hivatalos Kijev részvétét sem nyilvánította ki a polgári áldozatok, illetve az orosz békefenntartók halála miatt. Ismert az is, hogy az ukrán vezetés nehézfegyvereket szállított a grúz hadseregnek, s ezért közvetlen felelősség terheli a tragédiáért – fejtette ki a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik