Nagyvilág

Olajháború van Nigériában

Nigériai lázadók megtámadták hétfőn a Royal Dutch Shell olajipari óriáscég egyik létesítményét a Niger folyó olajban gazdag deltájában - közölte a nigériai hadsereg.

Sagil Musa alezredes, a hadsereg egyik szóvivője szerint a lázadók tucatnyi motorcsónakon indítottak támadást a Shell alakiri olajterminálja ellen, amelyet nigériai katonák védtek. Az összecsapás csaknem egy órán át tartott. A lázadók különböző robbanószereket vetettek be a létesítmény ellen, amely lángokban áll. Musa azt állította, hogy a lázadók súlyos veszteségeket szenvedtek, viszont a katonák közül senkinek nem esett bántódása.

A déli országrész fő lázadó csoportja, a Mozgalom a Niger-delta Egyenjogúságáért (angol nevének kezdőbetűivel rövidítve MEND) vasárnap hirdetett „olajháborút” a térségben. A lázadók azonnali távozásra szólították fel az olajipari dolgozókat, és azzal fenyegetőztek, hogy szétzúzzák az ország olajtermelését. Nigéria a világ nyolcadik legnagyobb olajtermelő országa, de a MEND két és fél éve tartó támadássorozata miatt már ötödével csökkent a nemzeti termelés mennyisége.

A lázadók azt állítják, hogy a terület olajjövedelmeinek igazságosabb elosztásáért harcolnak, azt akarják, hogy a Niger deltájában kitermelt olaj nagyobb része maradjon a térségben, amely tekintélyes olajkészletei és az ötven éve ott folyó kitermelés ellenére változatlanul roppant szegény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik