Nagyvilág

Izrael: meg kell állítani az iráni atomfegyverkezést

Az izraeli külügyminisztériumi államtitkár szerint mindenáron meg kell akadályozni, hogy Irán atomfegyver birtokába jusson. Pinchas Avivi erről hétfőn beszélt Budapesten, sajtótájékoztatón.

A politikus magyar vezetőkkel folytatott megbeszélései után nemzetközi kérdéseknek szentelt tájékoztatóján az iráni atomvita politikai rendezése mellett foglalt állást, de nem zárta ki, hogy Izrael katonai megoldáshoz folyamodjon.
Pinchas Avivi közölte: erős nemzetközi szövetséget tart szükségesnek ahhoz, hogy Iránt rábírják magatartása megváltoztatására.

Fundamentalista veszély

A közel-keleti helyzetet úgy festette le, hogy az elmúlt 10-15 évben politikai hídverés történt Irán, Irak, Libanon, Szíria, a Hezbollah libanoni síita szervezet, a Hamász és az Iszlám Dzsihád palesztin radikális iszlamista szervezetek, valamint (az egyiptomi) Iszlám Testvériség között, és Irán lépésről lépésre fundamentalista filozófiával akarja felváltani a mérsékelt, liberális államokat a Közel-Keleten.

Az iszlám történetben először fordul elő, hogy a síita oldal akar felülkerekedni a szunnita oldalon, illetve egy fundamentalista ország a modern nyugati demokrácia eszközével élve felválthatja a modern állami berendezkedést fundamentalista céljai elérése érdekében – tette hozzá.

Exportálnák a forradalmat

Avivi úgy vélte, ha Irán atomfegyver birtokába jutna, “minden más országnál” veszélyesebb lenne: a (muzulmán) forradalom eszméjének exportálására törekszik és 2500 kilométer hatótávolságú rakétákkal rendelkezik, amelyeket nukleáris töltettel szerelhetne fel.

Az izraeli politikus szerint a folyamat Irán közel-keleti befolyásának feltartóztatásával állítható meg, amelynek érdekében rendezni kell az izraeli-palesztin válságot, Szíriának és Izraelnek békét kell kötnie, Irakban pedig “pozitív megoldást” kell találni. Megítélése szerint Izrael stratégiai törekvéseit (békekötést a szomszédokkal, a demokrácia szavatolását) nem befolyásolja, hogy a sorozatos korrupciós botrányai miatt megtépázott tekintélyű Ehud Olmert izraeli kormányfő várhatóan rövidesen lemond tisztségéről.

Megjegyezte azt is, hogy a közel-keleti békefolyamat az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ támogatásával lehet eredményes. A közelmúltbeli grúziai események azonban Pinchas Avivi szerint új orosz-amerikai konfliktus lehetőségét vetették fel, amely nemcsak a két nagyhatalom viszonyát ronthatja meg, hanem (ezen keresztül) a közel-keleti békefolyamatot is veszélybe sodorhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik