Nagyvilág

Amerikaiakkal végeztették a piszkos munkát Afganisztánban

Egy rivális törzsi vezető hamis információi alapján támadtak amerikai katonák egy falut, ahol legalább kilencven polgári személy vesztette életét.

Teljesen téves adatokkal „etették meg a koalíciós erőket” – mondta Homajun Hamidzada, az afgán elnök szóvivője. Az afgán rendőrség letartóztatott három embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ők látták el az amerikai hadsereget hamis hírszerzési adatokkal.

Amerikai kommandósok és afgán katonák augusztus 22-én csaptak le a Herát tartományban fekvő Azizabad falura, ahol a kabuli kormány és az ENSZ adatai szerint mintegy 90 civil esett a katonákat fedező légicsapás áldozatául. Az amerikaiak először 30 tálib haláláról számoltak be, majd egy vizsgálat után 35 felkelőre és 7 polgári lakosra módosították ezt az adatot. Miután a múlt héten nyilvánosságra került egy videófelvétel, amelyen legalább tíz gyermek és negyven falusi holtteste látható, az Egyesült Államok úgy döntött, hogy egy egycsillagos tábornokot küld Afganisztánba a légicsapás kivizsgálására.

A faluban egy brit biztonsági cég afgán alkalmazottjai éltek, és ez magyarázza, hogy az amerikaiak fegyvereket találtak – magyarázza a szóvivő. „Egyetlen tálibot sem öltek meg. Ez egy teljes katasztrófa volt, amit még rosszabbá tettek a tagadások”- fogalmazott. A helyi lakosok elmondása szerint egy rivális törzsi vezető, Nader Tavakil áll a háttérben, az ő hamis információit vette alapul az amerikai haderő. Egy afgán parlamenti képviselő úgy tudja, hogy Tavakilt az amerikaiak védőőrizetbe helyezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik