Nagyvilág

Sziklabarlang előtt misézik a pápa

Négy évvel II. János Pál pápa látogatása után Lourdes-ba, a franciaországi Mária-kegyhelyre érkezett szombat este a pápa. XVI. Benedek zarándokok tízezreivel fog együtt emlékezni a lourdes-i Mária-jelenések 150. évfordulójáról. A jubileumi évben, amelynek csúcspontja XVI. Benedek pápa hét végi látogatása, több mint 9 millió zarándokra számítanak.

A legenda szerint Lourdes-ban 1858-ban többször is megjelent Szűz Mária egy molnár leánya, a 14 éves Bernadette Soubirous előtt. Összesen 18-szor mutatkozott meg a Szent Szűz az asztmában szenvedő kislány előtt a massabielle-i sziklabarlangban.

A pápa mintegy hatvanezer hívő előtt mondott beszédet, miután felkeresett a jubileumi út négy állomásából hármat. Elsőként megtekintette a keresztelő kutat, ahol Bernadette-et megkeresztelték, majd felkereste a Soubirous család házát és a jelenésekről híres sziklabarlangot, a massabielle-i barlangot.

“Az ártatlan áldozatokra gondolunk, akik az erőszak, háború, terrorizmus és ínség miatt szenvednek, vagy igazságtalanságoknak, járványoknak, sorscsapásoknak, gyűlöletnek és elnyomásnak, az emberi méltóság és alapvető jogaik , cselekvési és gondolati szabadságuk megsértésének következményeit viselik” – mondta a Rózsafüzér bazilika teraszán álló XVI. Benedek a bazilika előtt összesereglett tömeg előtt. A pápa aggodalmának adott hangot azok sorsa miatt, akik nehéz családi problémákkal és munkanélküliséggel küzdenek, betegek, rokkantak, magányosak, vagy amiatt szenvednek, hogy emigránsok.

XVI. Benedek vasárnap reggel misét tart a sziklabarlang előtti téren, hétfőn betegekkel találkozik, majd visszautazik a Vatikánba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik